EUROPA CENTRAL
Internacional 26/10/2012

L'ultradretà Jobbik es fa fort a Hongria amb atacs contra la comunitat gitana

La ultradreta hongaresa accentua la seva campanya antigitana amb manifestacions, milícies i un discurs obertament segregacionista. Una estratègia que li serveix per marcar l'agenda política.

Cristina Mas
2 min
LA BANDERA DE LA PRIMERA DINASTIA COM A SÍMBOL 
 Els ultradretans hongaresos de Jobbik utilitzen en les seves manifestacions -com la de la setmana passada a Miskolk- la bandera de franges vermelles i blanques que correspon a l'escut de la Casa d'Árpád, la primera dinastia d'origen magiar que data de l'any 1000, quan van ocupar els Càrpats.

BARCELONAEls gitanos són encara el segle XXI un dels bocs expiatoris preferits en temps de crisi. És un poble que pateix discriminació i rebuig arreu (només cal recordar les expulsions dels governs de Sarkozy i Berlusconi), però en el cas d'Hongria, els xocs al carrer estan a l'ordre del dia. El partit ultradretà Jobbik està intensificant les manifestacions contra el "crim gitano", al qual atribueix tots els mals del país. La setmana passada el partit va organitzar una manifestació antigitana en un barri d'habitatges socials de la ciutat de Miskolk, en què els seus líders van defensar obertament la "segregació" i la separació entre "els que construeixen i destrueixen la nació".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Qualsevol excusa és instrumentalitzada per criminalitzar tota una comunitat: el 5 d'agost les manifestacions van començar l'endemà que un home gitano que treballava revenent mobles de segona mà es va encarar amb un conductor que tenia el cotxe aturat al mig del carrer i no cedia el pas a la seva furgoneta.

Jobbik (Moviment per a una Hongria Millor) -que és la tercera força al Parlament de Budapest i podria tenir la clau del govern després de les eleccions del 2014- s'ha envoltat d'una milícia que anomena la "guàrdia hongaresa", amb homes d'uniforme de tall feixista que té com a principal objectiu els gitanos. En un país a un pas de demanar un rescat i amb el govern del populista conservador de Viktor Orbán, que ha perdut més d'un milió de vots en dos anys, Jobbik cada dia té més pes en l'escena política.

"La intimidació que exerceix Jobbik contra el poble gitano porta a un embrutiment moral i a una desconfiança mútua sobre bases ètniques", explicava ahir a l'ARA l'historiador hongarès Rudolph Paksa, expert en l'extrema dreta.

Des del 1989, entre el 80% i el 90% dels 700.000 gitanos hongaresos no tenen una feina estable i els seus nivells d'analfabetisme són alarmants.

Per Paksa "el que creix no és el suport a Jobbik, sinó la quantitat de gent frustrada que hi ha al país, i si la crisi econòmica s'aprofundeix potser guanyaran més vots, però això també intensificarà les seves divisions internes, com va passar amb el partit de Jorg Haider a Àustria", explica Paksa. La nova llei electoral, a més, beneficiarà Fidesz, el partit d'Orbán.

stats