TERRORISME
Internacional 17/12/2014

Massacre en una escola pakistanesa per un atac talibà

Un centenar de nens moren en l’assalt a un centre educatiu gestionat per l’exèrcit a Peshawar

Ethel Bonet
4 min
DOL IMMENS  La família de Mohammed Ali plorant sense consol davant el seu taüt.

BeirutLa barbàrie talibana no coneix límits. Era prop del migdia, hora local, quan mitja dotzena d’homes armats amb pistoles automàtiques i explosius van irrompre ahir a l’Escola Pública de l’Exèrcit a Peshawar i van provocar una autèntica carnisseria: almenys 148 morts, dels quals un centenar sembla que són nens. L’assalt es va prolongar més de quatre hores, fins que les forces de seguretat van abatre els atacants i van rescatar els estudiants i els mestres.

En aquell moment al centre hi havia més de 900 persones, la majoria alumnes d’entre 5 i 16 anys -fills de personal relacionat amb l’exèrcit- i professors. Els ferits, més d’un centenar, van ser evacuats pels equips de rescat i repartits entre els hospital Lady Reading i Combini Military. Un testimoni va explicar a l’agència Reuters que els terroristes van accedir a l’interior per un lateral del col·legi.

“Vam veure sis persones que saltaven el mur. Pensàvem que eren nens jugant a algun joc, però després ens vam adonar que portaven un munt d’armes. Van començar a disparar-nos, així que vam córrer a tancar-nos a les aules. Entraven a totes les sales, colpejaven els nens i el personal i els disparaven”, va explicar Mudasir Awan, ajudant de laboratori. En uns instants l’escola es va transformar en un malson. Alguns estudiants van ser executats amb un tret al cap. Uns altres van ser utilitzats com a escut humà pels sis milicians islàmics que van irrompre a la institució. I uns altres van ser ferits o morts per l’atzar dels trets que disparaven sense contemplacions mentre corrien desesperats. L’exèrcit va confirmar que els assaltants no van fer cap demanda i que, sense dir res, van començar la sagnia tot just van posar un peu a l’escola.

Amagats a les classes

L’Ali, un supervivent de la massacre, va relatar al diari The Express Tribune que estava assegut al passadís amb nou companys més de classe quan van sentir trets: “Immediatament vam córrer cap a les classes per amagar-nos, però els militants ens van perseguir i ens van trobar. Anaven vestits amb shalwar kameez [un vestit típic pakistanès] i l’únic que ens van dir va ser que recitéssim «No hi ha més Déu que Al·là i Mahoma és el seu missatger»”. L’Ali va ser l’únic dels deu amics que va sobreviure a l’atac.

El Moviment Talibà del Pakistan (TTP) va reivindicar el bany de sang com a venjança per les operacions militars de l’exèrcit pakistanès a les regions de Waziristan del Nord i el Khyber, que en els últims mesos han matat un miler d’insurgents, segons fonts oficials. “Ataquem l’escola perquè l’exèrcit ataca les nostres famílies i dones”, va justificar l’acció el grup a través d’un comunicat. “Volem que sentin el nostre dolor”, va afegir el portaveu talibà Mohammad Jorasani, que va matisar que entre els assaltants hi havia suïcides que tenien ordre de disparar contra els estudiants més grans però no contra els nens.

L’origen del TTP es remunta als grupuscles talibans que van néixer arran de la invasió russa a l’Afganistan del 1979. Des de fa una dècada manté una guerra civil oberta amb les institucions i l’exèrcit pakistanès que s’ha cobrat unes 40.000 vides. Les escoles, especialment les de nenes, des de fa anys han sigut objecte d’atac dels insurgents talibans a la província del nord de Khyber-Pakhtunkhwa i les àrees tribals frontereres amb l’Afganistan.

Ofensiva contra les escoles

Quan els talibans van governar amb mà de ferro la vall de Swat, del 2007 al 2009, el mul·là Fazlulà, conegut com el mul·là FM, va sembrar el terror a la vall i va prohibir l’educació a les dones mitjançant una fàtua (un decret religiós). Els milicians salvatges del mul·là FM van cremar i destruir prop de 200 escoles per a nenes i van amenaçar de mort les mestres perquè no ensenyessin als centres educatius. L’exèrcit va trigar dos anys a llançar una operació a gran escala per alliberar Swat del jou islamista.

Però els talibans han continuat atacant escoles i amenaçant les professores mentre el govern pakistanès mira cap a un altre costat, incapaç de controlar els islamistes radicals. Del 2010 al 2013 un total de 839 escoles -81 només l’any passat- van ser atacades a la província de Khyber-Pakhtunkhwa, segons un informe del Centre de Gestió de Conflictes (CGC) d’Islamabad.

La indignació per l’atac es va estendre a tot el món, acostumat a veure escenes de terror i mort en països com el Pakistan. Aquest cop, però, el nombre de víctimes mortals i el fet que es tracti de menors d’edat van fer augmentar les mostres de rebuig. Barack Obama va titllar l’atac d’“horrorós” i, a través d’un comunicat emès per la Casa Blanca, va assegurar que “els cors i les pregàries” dels nord-americans estan amb les víctimes de la massacre. En termes similars es va pronunciar el secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon.

La flamant premi Nobel de la pau Malala Yousafzai és un exemple tràgic del desafiament que representa estudiar al Pakistan, ja que va ser tirotejada l’octubre del 2013 pels talibans per anar precisament a l’escola. Ahir l’adolescent, originària de la vall de Swat, es va mostrar commoguda per l’atac “atroç i covard” a Peshawar: “Tinc el cor destrossat per la mort de germans i germanes”. També va donar “suport” al govern pakistanès “en l’esforç per abordar” la lluita contra els talibans. El Pakistan necessitarà encara moltes Malales perquè l’educació deixi de ser un desafiament.

Atemptat contra un autobús escolar al Iemen

Almenys 25 persones, entre les quals 15 nenes, van morir ahir per l’explosió de dos cotxes bomba a la ciutat de Rada, al sud del Iemen, segons fonts de seguretat. La primera explosió va tenir lloc quan passava un autobús escolar en què viatjaven les nenes i la segona, prop d’una concentració de combatents del moviment xiïta Ansar al Al·là (Huti), prop de la casa d’un dirigent local del grup. El primer atac anava dirigit contra un lloc de control dels milicians huties i va coincidir amb el pas del vehicle de les nenes de primària. La font, que va precisar que l’atemptat “té la marca d’Al-Qaida”, va afegir que almenys nou estudiants més van resultar ferides en el primer atac, i desenes de persones en el segon.

Els huties van prendre el control de Rada l’octubre passat, després de durs enfrontaments amb combatents del grup terrorista Al-Qaida i milicians tribals afins a aquesta organització.

stats