Internacional 19/10/2017

May arriba a la cimera de la UE donant garanties als europeus del Regne Unit

El Consell Europeu rep la 'premier' britànica decidit a no obrir encara les negociacions sobre comerç

Quim Aranda
3 min
Theresa May, primera ministra britànica / REUTERS

LondresTheresa May arribarà en les properes hores d'aquest dijous a Brussel·les per a una cimera del Consell Europeu en què intentarà desfer personalment el punt mort en què es troben les negociacions del Brexit. Ho fa després d'haver intentat una nova i semblaria que desesperada estratègia d'aproximació als líders de la Unió Europea (UE), tot i que a través d'una carta adreçada, nominalment, als tres milions de ciutadans europeus que viuen al Regne Unit. A l'escrit, ple de retòrica i bones intencions, els deia que podrien romandre al país després de la sortida del Regne Unit de la UE. Una carta, que és, de fet, una estratègia destinada a convèncer els caps d'estat dels 27 que assumirà les demandes que li han fet perquè garanteixi els drets dels nacionals de la Unió residents al Regne Unit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Brexit també s’ha convertit en una guerra de propaganda entre dos relats; la 'premier' n’és conscient, i com a part de la batalla enviarà inicialment un e-mail a cent mil nacionals comunitaris per assegurar-los que "no seran moneda de canvi" en les negociacions. Al mateix temps, els garantirà que el procés per regular la nova situació serà fàcil i gens complex quan sigui oficial el divorci entre Londres i Brussel·les, previsiblement a partir del març del 2019, o 2021, si al final hi ha un període de transició de dos anys.

La ministra de l’Interior, Amber Rudd, va informar dimarts el Parlament que aquest procés s’endegarà a finals de l’any vinent i, com va fer May dimecres, va assegurar la simplicitat del procediment.

Al text de l’esmentada carta, la primera ministra May assegura: "No puc ser més clara. Els ciutadans de la Unió Europea que viuen legalment avui al Regne Unit podran quedar-se". La carta s’ha difós a través de la pàgina de Facebook de la primera ministra, en què assegurava: "Amb flexibilitat i creativitat per ambdues parts, confio que podrem concloure discussions sobre els drets dels ciutadans en les pròximes setmanes".

Fonts comunitàries citades aquest matí de dijous per la premsa britànica indiquen que la nova astúcia de Theresa May no serà gaire ben acollida pels 27, que es negaran a facilitar una conversa directa entre homòlegs i remetran la legació britànica a l’equip comunitari de negociadors que encapçala el francès Michel Barnier. En tot cas, indicaran a Theresa May que apugi l’oferta econòmica per saldar el deute del Brexit, un dels afers que bloquegen les negociacions, juntament amb els drets dels ciutadans i la solució relativa a la frontera d'Irlanda del Nord.

L'organització the3Million ha respost aquest matí de dijous tant la carta de Theresa May publicada dimecres al vespre a la seva pàgina de Facebook com l'anunci de la ministra d'Interior d'abans-d'ahir, dimarts. El portaveu, Nicolas Hatton, ha rebut les garanties de la primera ministra britànica amb molta fredor. "Tenim la impressió ferma que els destinataris reals [de l'escrit] no eren els tres milions de ciutadans de la UE i les seves famílies, sinó els líders de la UE", abans de la reunió d'avui al Consell d'Europa, on decidiran si s'han aconseguit progressos suficients en les negociacions. Hatton espera que hi hagi un avenç real en les converses amb la UE i que en relació amb els no nacionals britànics es faci "una veritable política basada en la premissa que tres milions de persones van arribar a aquest país de bona fe i continuaran integrant-se en la societat britànica com ho han estat fent durant segles". L’organització demana que les accions de les autoritats britàniques s’encaminin cap a unes mesures que els protegeixin "de l'entorn hostil implementat pel ministeri de l’Interior per fer que la vida dels immigrants esdevingui un infern".

Un dels punts més rellevants dels plans del govern britànic ara en curs és que per aconseguir l’estatus de ciutadà comunitari establert al Regne Unit, els candidats hauran d'estar lliure d'antecedents penals. "Què passa si ens neguem que es comprovin quan hem viscut pacíficament al Regne Unit durant anys o dècades? Què passa si ens hi neguem per motius de llibertat civil? Ens deportaran? Això ens faria criminals...", es pregunten des de l’entitat. La setmana vinent, the3Million publicarà una alternativa al model de regularització dels estrangers de la Unió que, fins ara, ha posat damunt de la taula l’administració britànica.

Sense aquests punts resolts, la UE es nega a discutir el que és fonamental per a Londres, un acord comercial que redueixi al màxim la possibilitat d’aranzels i que acosti el Regne Unit a una privilegiada posició davant del mercat únic.

La possibilitat d’un no acord, doncs, és a hores d’ara més plausible que mai, circumstància que causa molt desassossec a la City de Londres i entre bona part del teixit industrial del Regne Unit. Alhora, causa molta divisió al govern. La ministra d’Interior Rudd ha estat la darrera veu de l’executiu que, dimarts al vespre, va considerar "impensable" la possibilitat que no s’arribi a un acord comercial.

Condicions estranyes

La litúrgia comunitària dels sopars de caps de govern tampoc no jugarà aquesta nit a favor de Theresa May després que la reunió hagi estat traslladada a un altre edifici diferent de l’habitual per uns problemes a la cuina de la seu principal del Consell Europeu. Hi haurà, doncs, un sopar fred, i el temps que May tindrà per interpel·lar la resta de caps d’Estat es limitarà als dels cafès, al final de la trobada. Si fa no fa, el mateix que va passar fa un any, quan la primera ministra només va tenir uns quants minuts per adreçar-se als seus col·legues.

El caos exterior en la negociació del Brexit té, a més, un front polític interior a banda del que representen els tres milions de comunitaris. Una segona revolta entre els diputats 'tories' ha tornat a impedir que la legislació clau del Brexit, la gran llei de derogació, que ha de traspassar tota la legislació comunitària al cos jurídic britànic, s’hagi tornat a suspendre fins a mitjans de novembre. Un retard en la promulgació d'aquest text pot crear molts buits legals al país.

stats