MOBILITZACIONS A RÚSSIA
Internacional 11/12/2011

El president rus ordena investigar si hi ha hagut frau electoral

Dmitri Medvédev, però, deixa clar el seu rebuig a les denúncies i consignes llançades pels manifestants aquest cap de setmana

Agències
2 min
Una manifestació de nacionalistes russos a Sant Petesburg

BarcelonaEl president rus, Dmitri Medvédev, ha assegurat que ha donat "ordres d'investigar totes les comunicacions dels col·legis electorals relatives al compliment de les lleis electorals". Medvédev ha reaccionat així amb un apunt al seu Facebook a les mobilitzacions d'aquest cap de setmana de l'oposició política que han denunciat frau electoral. Això sí, en el mateix comentari, Medvédev deixa clar el seu desacord amb les consignes i declaracions llançades dissabte a les desenes de milers de manifestants als carrers de mig centenar de ciutats del país per denunciar frau en les eleccions parlamentàries de fa una setmana. "No estic d'acord ni amb consignes ni amb les declaracions que van sonar en els mítings", va escriure el mandatari rus al seu perfil de Facebook.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Segons la Constitució, els ciutadans de Rússia tenen dret a la llibertat d'expressió i reunió. Les persones tenen dret a expressar la seva opinió, cosa que van fer ahir. Em sembla bé que tot va transcórrer en el marc de la llei", ha subratllat el president rus en el seu perfil de la popular xarxa social. Desenes de milers de russos van sortir dissabte als carrers a tot el país sota el lema "Per unes eleccions netes". Més de 130 manifestants van ser detinguts en la jornada de protesta a Rússia, segons dades del ministeri de l'Interior.

El partit Rússia Unida (RU) del primer ministre, Vladímir Putin, i del president, Dmitri Medvédev, conserva la majoria absoluta a la Duma (cambra de diputats) amb 238 diputats, 12 més dels necessaris per assolir la majoria (226), segons els resultats oficials definitius de les eleccions anunciats divendres per la Comissió Electoral Central (CEC). A Moscou, unes 50.000 persones segons els organitzadors i almenys 25.000 segons les autoritats policials es van congregar a la cèntrica plaça Bolótnaya, en un acte de protesta que va transcórrer sense incidents violents i sense intervenció de les forces de seguretat.

"Tornem les eleccions al país"

Els ciutadans descontents van portar pancartes amb les consignes: "Exigim el recompte de vots", "Tornem les eleccions al país" i "Rússia Unida, coneix el teu lloc", aquest últim en al·lusió al voluminós i per a molts poc creïble resultat del partit oficialista, liderat pel primer ministre rus, Vladímir Putin. Els manifestants de la capital russa van exigir a les autoritats la celebració de nous comicis parlamentaris, l'alliberament dels presos polítics i la investigació de totes les irregularitats.

Del Pacífic a l'Atlàntic, de l'Extrem Nord a les ciutats del sud europeu rus, milers de ciutadans van deixar la calor de les seves llars per omplir places i carrers en un fred dia de desembre i sumar-se a la que ja és la manifestació més multitudinària vista en aquest país des dels anys 90 del segle passat.

stats