Unió Europea
Internacional 06/02/2012

Merkel i Sarkozy augmenten la pressió sobre Grècia

La cancellera alemanya i el president francès diuen al govern de coalició que s'acaba el temps per acordar el nou pla d'austeritat. París i Berlín reclamen a Rússia que no veti la resposta internacional a la crisi siriana

Ara
2 min
Merkel i Sarkozy,  al consell de ministres conjunt a Paris / EFE

Barcelona"Els líders grecs han d'implementar escrupolosament els seus compromisos. Cal que Papademos segueixi l'exemple de Monti", ha dit el president francès, Nicolas Sarkozy, en una roda de premsa conjunta amb la cancellera alemanya, Angela Merkel. París i Berlín volen que "Grècia continuï dins l'euro", ha dit Merkel, però no hi haurà cap altre rescat si les propostes de la troica no s'accepten. Els mandataris han anunciat que proposaran que els interessos del deute grec es dipositin en un compte bloquejat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El govern de coalició grec està debatent aquest dimecres un nou pla d'austeritat, quan venç l'últimàtum que ha donat la troica (la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional), per tenir accés a un segon pla de rescat. "No hi haurà cap rescat si no es compleixen totes les condicions de la troica", ha recordat Merkel.

Els dos mandataris han reiterat que a principis de març se signarà el nou tractat europeu amb l'acord de 25 països (tots els socis menys la Gran Bretanya i la República Txeca) que recollirà la disciplina pressupostària, la convergència fiscal i també mesures d'estímul del creixement i l'ocupació. L'acord inclourà també una major convergència en legislació laboral.

Merkel i Sarkozy han mostrat també el seu rebuig al veto rus al Consell de Seguretat de l'ONU per la condemna al règim de Síria. Sarkozy ha anunciat que el govern francès parlarà avui amb el president rus, Dimitri Medvédev, i el primer ministre, Vladímir Putin. "El que està passant a Síria és un escàndol, i no acceptarem que es continuï bloquejant la resposta de la comunitat internacional", ha dit Sarkozy.

Sobre les properes eleccions presidencials franceses, que s'han de celebrar entre l'abril i el maig, Merkel ha dit que dóna suport a Sarkozy "en tots els àmbits, perquè pertanyem a partits amics".

Els dos mandataris han presidit a París un consell de ministres conjunt.

stats