Internacional 05/12/2011

Merkel i Sarkozy imposen sancions automàtiques a la UE i un nou tractat per controlar el dèficit

La cancellera alemanya i el president francès anuncien un "acord global" per canviar Europa, encara que sigui a dues velocitats. Estan decidits a tirar endavant els canvis només amb els 17 països de l'euro

Ara
2 min
Sarkozy i Merkel

BarcelonaLa cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, han anunciat aquesta tarda un "acord global" entre els dos països per treure la UE de la crisi de l'euro. L'acord passa per reformar els tractats de la UE per exercir més control sobre les economies de cada estat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El tractat imposarà "sancions automàtiques" als països que no compleixin. Els dos líders han obert la porta a la possibilitat que el tractat només el signin els 17 països de l'euro, de manera que es construiria així una Europa de dues velocitats.

"La nostra preferència és per un tractat amb tots, els 27, perquè ningú s'hi trobi fora, però estem preparats per seguir amb un tractat amb 17 en el qual altres països serien lliures per unir-s'hi", ha dit Sarkozy.

Sarkozy i Merkel han comparegut plegats després de reunir-se a l'Elisi i han explicat que l'acord ha d'evitar que "la situació actual es torni a produir".

Els dos líders han insistit que rebutgen mesures com l'emissió d'eurobons o les accions del Banc Central Europeu (BCE) per adquirir deute dels països més afectats per la crisi.

Merkel i Sarkozy han assegurat que d'ara endavant hi haurà reunions mensuals amb els líders europeus, amb una agenda marcada per enfortir el creixement.

Alemanya i França volen imposar l'austeritat com a norma i imposar dures sancions. Aquestes normes fa anys que hi són, però fins ara gairebé tots els països se les han saltat (curiosament, Alemanya i França estan entre els que més vegades les han deixat de seguir).

A més, Merkel exigeix que Brussel·les pugui supervisar i tutelar els pressupostos de cada país abans que siguin aprovats als respectius Parlaments –i demanar que siguin modificats si els considera insatisfactoris.

Això requerirà una cessió de sobirania per part de tots els estats de l'euro. Entre els països que més s'han resistit fins ara a aquest control hi ha França.

Setmana clau

La Unió Europea enceta aquest dilluns una setmana amb reunions i compareixences de cara a la cimera de caps d'estat i de govern de la Unió Europea de divendres. El dia abans, dijous, el president espanyol, Mariano Rajoy, es trobarà amb Merkel i Sarkozy a la reunió del Partit Popular Europeu.

stats