ELECCIONS A ALEMANYA
Internacional 26/09/2017

Merkel, acorralada, estén la mà a Schulz per formar govern

El líder socialista es nega a entrar a l’executiu i prefereix “liderar l’oposició”

Lucas Rubio
3 min
Operaris retirant ahir publicitat electoral  de Schulz  i Merkel.

BerlínAngela Merkel va fer ahir poques declaracions després de la convulsa jornada electoral de diumenge, en què el seu partit va ser el més votat però també va patir una derrota històrica. La CDU necessitarà formar una coalició de govern. Però amb qui?

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Merkel va expressar ahir la seva intenció d’estendre la mà a Martin Schulz per dialogar sobre la possibilitat de repetir una gran coalició entre la CDU i l’SPD. Però el líder socialista ja ha rebutjat rotundament aquesta alternativa i s’ha reafirmat en la seva posició de liderar una “oposició constructiva però també atenta” per evitar que la formació d’ultradreta Alternativa per a Alemanya (AfD) -la tercera força del Parlament- lideri l’oposició.

De fet, aquesta formació ja comença a tenir problemes. La seva copresidenta, Frauke Petry, anunciava ahir que, després d’“una llarga reflexió”, té previst abandonar el partit per fer “una política conservadora real”. El seu col·lega de formació Jörg Meuthen li va recriminar aquest anunci, ja que prèviament no n’havia informat la direcció de l’AfD.

Els Verds, per la seva banda, recordaven quines són les seves prioritats i les del seu electorat. La seva candidata, Katrin Göring-Eckardt, va destacar que volen centrar el debat en “la protecció del medi ambient i el respecte de l’Acord de París”, per al qual volen que s’aprovi una llei. “No participarem en cap govern sense la protecció del medi ambient, una Europa forta i una societat justa i solidària”, va dir un altre dels candidats d’Els Verds, Cem Özdemir.

La nit electoral -de celebracions per a uns i d’assumpció de la derrota per a altres- es va allargar a Berlín i en altres ciutats amb la concentració espontània de gent indignada per l’entrada del partit ultradretà AfD al Bundestag. Des que van començar a aparèixer els primers sondejos a peu d’urna, diversos berlinesos van sortir a manifestar la seva preocupació i desencís pel retorn al Parlament d’un partit populista d’extrema dreta després de més de 70 anys.

Una mica més d’un miler de persones es van concentrar a Alexanderplatz fins ben entrada la matinada davant del local llogat per l’AfD per celebrar la seva “nit històrica”, com la qualificava ahir el seu líder Alexander Gauland.

El mateix Martin Schulz va acusar la cancellera, diumenge a la nit en un debat televisiu, d’afavorir el resultat de l’extrema dreta. “La senyora Merkel ha dirigit una campanya que ha resultat escandalosa”, va dir, i va assegurar que Merkel i el seu partit “tenen una gran responsabilitat” per haver fomentat un debat exempt de “confrontació entre els demòcrates de l’esquerra i la dreta”, i la va acusar d’exercir una “negació sistemàtica de la política”. El líder socialista insinuava que els vots recollits per la ultradreta provenien de la CDU.

Els informatius televisius alemanys proporcionaven altres dades amb una perspectiva pitjor per als socialistes, ja que haurien perdut fins a mig milió de vots que haurien anat a parar a la ultradreta de l’AfD. Segons la mateixa estadística, recollida a peu d’urna, els liberals de Christian Lindner haurien obtingut per a l’FDP fins 430.000 vots de socialistes desencantats.

El pitjor resultat històric de l’SPD s’explica als mitjans alemanys com un càstig per la seva última coalició amb el partit de Merkel. D’aquesta fugida de vot socialista també se n’haurien beneficiat Els Verds, amb 400.000 vots procedents de l’SPD, i Die Linke, amb 380.000 vots arrabassats als socialistes. La CDU/CSU hauria perdut més d’un milió de vots, que hauria recollit l’AfD.

stats