Internacional 08/02/2016

Merkel, "horroritzada" pels bombardejos russos sobre civils a Síria

La cancellera proposa des d'Ankara que l’OTAN s'involucri en la lluita contra els traficants de persones al Mediterrani

Isaac Lluch
3 min

MunicTurquia ha acollit ja 2 milions i mig de sirians. I ara se'n troben a la frontera uns 30.000 més que fugen desesperadament de l'avenç de les tropes governamentals de Baixar al-Assad i dels bombardejos russos que li donen suport a la regió d'Alep. La situació humanitària és espantosa, va convenir ahir la cancellera alemanya, Angela Merkel, durant la seva visita a Ankara, on es va reunir amb el primer ministre turc, Ahmed Davutoglu, i, més tard, amb el president del país, Recep Tayyip Erdogan.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La cap de govern alemanya va condemnar amb duresa la participació russa en la guerra de Síria i va exigir el final dels atacs aeris ordenats des del Kremlin. "Estem horroritzats amb el patiment humà provocat pels bombardejos que vénen també de part russa. La situació és d'una gran misèria", va admetre Merkel, mentre denunciava clarament que Moscou ha de deixar de contravenir la resolució de l'ONU que prohibeix llançar atacs contra la població civil.

Des de Berlín, el líder del partit dels Verds, Cem Özdemir, va afegir contundentment que, amb els seus bombardejos a Síria, Rússia "vol provocar onades de refugiats cap a Europa" per intentar debilitar alguns governs, com ara l’alemany.

Merkel va subratllar que a la frontera entre Turquia i Síria s’esdevé una "gran desgràcia". Les persones esperen amuntegades per entrar en un país veí més segur. Tot i el fred i l’avenç de l’exèrcit d'Al-Assad, Ankara només obre les portes als ferits i malalts, si bé "en cas necessari" podrien acceptar l'entrada de més refugiats.

En la recerca de solucions davant la crisi migratòria, Alemanya i Turquia van mostrar-se partidàries d'involucrar-hi més l'OTAN. Mentre Merkel era rebuda amb honors militars per Davutoglu, l’agència de notícies turca DHA comunicava la mort d'una trentena de refugiats, ofegats al mar Egeu quan intentaven arribar de la costa turca a la grega.

La líder del govern alemany i el seu homòleg turc van mostrar-se d'acord que la vigilància a la costa havia de millorar per fer front a la migració il·legal amb què fan negoci els traficants de persones. L'OTAN s'hauria de posar en aquesta tasca, van convenir tots dos polítics. Detalls més concrets d’aquesta intervenció, però, haurien d'aclarir-se en una pròxima reunió dels ministres de Defensa de l'OTAN.

També s’ha de coordinar millor el treball conjunt entre els vigilants costaners turcs i grecs i l'agència de protecció de fronteres de la UE Frontex. Merkel va aprofitar per insistir als seus socis europeus que cal "assumir entre tots la responsabilitat" d'acollir contingents legals de refugiats. Fins ara la UE fracassa amb el repartiment de 160.000 refugiats acordat entre els estats membres.

En les deliberacions entre Merkel i Davutoglu i, posteriorment, Erdogan, la cancellera alemanya va precisar que els primers projectes que conjuntament s'han posat en pràctica han de donar "resultats ràpidament" perquè l'ajut financer acordat per Brussel·les de 3.000 milions d'euros pugui arribar a Ankara. "Els nens sirians no poden esperar dos anys per anar a l’escola. Han de poder-hi anar ara", va pressionar davant l’assentiment de Davutoglu. També l'accés més fàcil al mercat laboral dels refugiats és un punt acordat entre la UE i Turquia.

La Unió Europea vol acollir menys refugiats en el futur i paga aquesta quantitat inicial a Turquia perquè controli de forma efectiva les fronteres i millori les condicions dels refugiats al país. Ankara vol també, a canvi, accelerar les negociacions per a la seva adhesió a la UE i per facilitar l’entrada dels turcs als països comunitaris sense necessitat de visat.

Les relacions dels líders europeus amb Turquia han estat durant anys fredes i distants. Però ara es troben pràcticament cada setmana. Merkel i Davutoglu es van veure la setmana passada a la conferència sobre Síria a Londres; i fa tres setmanes van tenir lloc a Berlín les primeres consultes governamentals germanoturques. A finals de novembre hi va haver la cimera entre la UE i Turquia i, abans, a mitjans d’octubre, Merkel va viatjar a Istanbul per visitar Davutoglu i Erdogan. Ahir la cancellera alemanya es va trobar amb tots dos líders turcs per "avançar", segons van assegurar, en solucions concretes per als refugiats.

stats