REGNE UNIT
Internacional 18/02/2016

Merkel avala les peticions de Cameron per evitar el ‘Brexit’

Polònia vol aclarir punts clau de l’acord amb Londres

Esther Herrera
2 min
La bandera del Regne Unit llueix a Brussel·les.

Brussel·lesEls caps d’estat i de govern es reuneixen avui a Brussel·les per buscar un acord sobre el futur encaix del Regne Unit a la UE. Els líders europeus han de discutir el vestit a mida que reclama el primer ministre britànic, David Cameron, per mantenir el seu país dins del club dels Vint-i-vuit. Veient que encara queden per tancar les demandes més controvertides, com les ajudes socials, a Brussel·les s’imposa la sensació que a la cimera s’haurà de fer “un esforç extra”. Les posicions s’han acostat, però molts socis necessiten aclarir què comportarà l’acord amb Londres.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les incerteses s’apoderen de la trobada d’avui. Tusk va alertar ahir que “no hi ha cap garantia d’arribar a una entesa”, però que no arribar-hi seria un “fracàs”. Mentrestant, Cameron va dir que intentaria arribar a un acord “just”, però no ho tindrà fàcil, asfixiat per la pressió al seu propi partit i per l’euroscèptic UKIP. No obstant això, ahir va rebre el suport vital de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que va considerar “justificades” les demandes del premier.

Tanmateix, es manté el principal obstacle: l’eliminació de les prestacions socials per als residents europeus que són al Regne Unit. “Un fet que incomoda algunes capitals”, segons fonts diplomàtiques. Altres, però, apunten que cap país vetarà l’acord per aquest punt. Tampoc els països de l’anomenat grup de Visegrad (República Txeca, Hongria, Polònia i Eslovàquia), que tenen molts nacionals al Regne Unit (només Polònia ja supera el milió). Tot i així, aquests països volen garanties que no hi haurà altres estats que segueixin el camí de Londres i eliminin les prestacions, especialment països com Luxemburg o Dinamarca, també amb molts residents estrangers, que creuen que excepcions semblants els beneficiarien. Els països de l’Est també volen assegurar-se que només s’aplicarà en el futur i no als actuals residents i que es limitarà en el temps.

Les retallades socials de Londres afecten un complement que atorga l’estat a les persones amb salaris més baixos que la mitjana, l’accés a l’habitatge social i les ajudes a les persones amb fills al seu càrrec. En aquest últim cas, Cameron exigeix que les parelles amb fills que visquin als seus llocs d’origen rebin subsidis d’acord amb el nivell de vida del país i no amb el del Regne Unit. Moltes governs europeus consideren que és un detall “delicat” i que per això caldria especificar que només el Regne Unit se’n podrà beneficiar.

El projecte d’integració política i econòmica que incomoda Londres també és objecte de debat. Especialment a França, on es tem que la City de Londres tingui avantatges sobre la zona euro.

stats