Cimera hispano-alemanya
Internacional 26/01/2012

Merkel avala les reformes estructurals de Rajoy i el compromís de reducció del dèficit

El president espanyol visita per primer cop Berlín com a cap de govern. La cancellera promet mesures per impulsar el creixement econòmic i l'ocupació

ARA i AGÈNCIES
1 min
Mariano Rajoy i Angela Merkel en la roda de premsa

Barcelona / BerlínMerkel ha dit que l'euro només pot subsistir "si els dos països tenim èxit", i ha dit que en la propera cimera europea cal abordar "els problemes del creixement i de l'ocupació". Rajoy s'ha compromès a reduir el dèficit l'1,5% del PIB (15.000 milions d'euros), per arribar a l'objectiu del 4,4%, i ha dit que no ha demanat a la cancellera una revisió dels límits a l'endeutament públic. Des de Madrid, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha donat per fet que Brussel·les revisarà els objectius de dèficit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president del govern espanyol ha avançat la llei que divendres s'aprova al consell de ministres: s'establirà un sostre de deute per a cada administració i se sancionarà les que l'incompleixin. Rajoy ha anunciat que al febrer s'aprovarà la reforma laboral per introduir flexibilitat i facilitar l'ocupació. També al febrer es reformarà el sistema financer, exigint més provisions a la banca i ajustant el capital immobiliari "al seu valor real".

Rajoy proposarà a la UE que els fons excedents es dediquin a la creació d'ocupació i que "cada persona que treballi" dediqui una part dels ingressos a omplir una motxilla per preparar la mobilitat". També ha dit que Espanya demanarà que els ajuts públics a les entitats financeres es limitin a "nivells sensats".

"Plantegem una política econòmica que coincideix amb el que està fent a Europa, principalment de consolidació fiscal i reformes estructurals", ha dit Rajoy. Merkel ha defensat el model d'ocupació alemany "encara que sigui difícil que algú, als 45 anys, hagi d'aprendre a fer una altra feina".

stats