Internacional 26/08/2012

L'oposició siriana denuncia més 300 morts a Daraya, als afores de Damasc

L'Observatori Sirià de Drets Humans diu que la majoria de les víctimes són civils i hi ha moltes dones i nens

Efe
2 min
Captura d'un vídeo penjat a Youtube sobre les execucions sumàries a Daraya. AFP

El CaireMés de 300 persones, entre elles dones i nens, han mort en la recent operació militar llançada pel règim sirià contra el barri de Daraya, a la perifèria de Damasc, segons l'última xifra difosa aquest diumenge per l'oposició siriana. L'Observatori Sirià de Drets Humans ha informat que es tracta majoritàriament de civils però també alguns combatents del rebel Exèrcit Lliure Sirià (ELS), tot i que la informació no s'ha pogut contrastar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'activista Yafar al Jeir, coordinador de la xarxa Sham, ha dit que els morts són de 330, a causa dels durs bombardejos soferts els últims cinc dies i, sobretot, a les execucions sumàries perpetrades dissabte, quan van perdre la vida almenys 200 persones.

Segons els opositors Comitès de Coordinació Local (CCL), es tracta de la major massacre des de l'inici de la rebel·lió contra el president sirià, Baixar la Assad, el març de 2011.

Després de diversos dies de setge i bombardejos amb artilleria i aviació, el divendres les tropes i els 'xabiha' van tractar d'irrompre en la població, de manera que van esclatar enfrontaments amb els membres del ELS, que van acabar per retirar-se.

Dissabte el nombre de víctimes va augmentar, segons l'activista, en paral·lel amb l'entrada a Daraya de les tropes del règim i les seves milícies "shabiha", que van perpetrar execucions sumàries i assassinats selectius de membres d'algunes famílies. La massacre més gran comesa el dissabte va ser a la mesquita Abu Suleiman al Dirani, on van ser assassinats unes 156 persones, entre elles nou dones i tres nens, va afegir l'activista.

Els activistes han difós un vídeo en què es pot veure a desenes de persones mortes i suposadament executades, majoritàriament homes, al soterrani d'un edifici, mentre l'autor de la gravació acusa els 'xabiha' de la matança, tot i que no es va poder confirmar l'autenticitat del vídeo.

Jeir ha indicat que esperen que augmenti el nombre de víctimes mortals ja que hi ha barris on segueixen desplegats les forces governamentals i no han pogut ser comptabilitzats els morts.

La situació humanitària s'ha agreujat, perquè el setge ha impedit l'entrada d'aliments i aigua, l'electricitat està tallada i no hi ha mitjans per atendre els ferits ni traslladar-los a hospitals.

stats