MÓN
Internacional 10/08/2011

300 detinguts en les marxes per reclamar millores en l'educació pública a Xile

A Santiago, els joves protagonitzen disturbis i enfrontaments amb la policia després que una multitudinària marxa pacífica recorri la capital

Agències
2 min
Un estudiant s'enfronta a la policia als carrers de Santiago / EFE

Santiago de XileAlmenys 300 detinguts a tot el país, 39 ferits i diversos milions de pesos de pèrdua en la propietat pública i privada. Aquest és el balanç de la marxa que ahir va tenir lloc a Xile. Més de 100.000 persones s'han manifestat a diverses ciutats xilenes, en una nova jornada d'aturada convocada per estudiants que demanen des de fa gairebé tres mesos una millor educació pública. Unes 70.000 persones, segons la policia, i 150.000, segons els organitzadors, van marxar pels carrers de la capital, Santiago, en unes mobilitzacions amb què les federacions estudiantils busquen pressionar el govern per perfeccionar alguns punts d'un pla de 21 mesures que va presentar la setmana passada per millorar l'educació. Els estudiants reclamen una garantia constitucional per una educació pública gratuïta i de qualitat, la prohibició del lucre en les universitats privades i la devolució al govern, des dels municipis, de l'administració del sistema educatiu primari i secundari.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi



Encara que la jornada va començar amb disturbis en diversos punts de la capital, la marxa dels estudiants, acompanyats de pares i professors, va transcórrer de manera pacífica fins gairebé al final del recorregut, que havia sigut consensuat prèviament amb les autoritats. Al centre de Santiago, a poques illes de la seu de l'executiu, grups de joves van apedregar un edifici d'habitatges, van muntar barricades, van destrossar dos vehicles particulars i van arrencar semàfors.

També hi va haver manifestacions en altres ciutats del país, com Valparaíso, Concepción, Arica, Iquique, Calama, Antofagasta o Copiapó. A Valparaíso s'han registrat greus incidents als voltants del Congrés Nacional després de les manifestacions estudiantils registrades en aquesta ciutat. L'edifici ha sigut apedregat per una vintena d'encaputxats que han aconseguit saltar les tanques de seguretat. Les marxes estudiantils han congregat més de 10.000 joves en aquesta ciutat, on hi ha hagut 110 persones detingudes, segons un informe oficial.

La protesta, organitzada per estudiants universitaris i secundaris i pel Col·legi de Professors, té el suport dels treballadors del coure i d'altres actors socials.

stats