VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES
Internacional 06/02/2016

Més de 200 milions de dones han patit una ablació de clítoris

L’Unicef registra 70 milions de casos que no es coneixien fins ara

Sònia Sánchez
3 min
Més de 200 milions de dones han patit una ablació de clítoris

BarcelonaAl món hi ha almenys 200 milions de dones i nenes que han patit l’ablació o mutilació genital femenina, segons les dades fetes públiques ahir per l’Unicef amb motiu, avui, del Dia Internacional de Tolerància Zero a la Mutilació Genital Femenina. En el recompte de l’agència de l’ONU d’aquest passat 2015 s’hi han afegit 70 milions de casos que fins ara no es coneixien, provinents de països dels quals no es tenia encara registre, com Indonèsia, on aquesta pràctica ritual està també molt estesa.

De fet, la meitat d’aquests 200 milions de casos es concentren en tres països: Egipte, Etiòpia i Indonèsia. Però el país amb l’índex més alt de mutilació genital femenina és Somàlia, on el 98% de les dones d’entre 15 i 49 anys han sigut víctimes de l’ablació. El segueix la República de Guinea amb el 97% de les dones. Malgrat que aquesta pràctica va ser prohibida a la República de Guinea, el personal d’Unicef en aquest país va ser testimoni d’alguns casos el 2015, en què algunes nenes van ser separades per la força de la seva família per practicar-los l’ablació. Una d’aquestes nenes, de cinc anys, va morir dessagnada.

A Djibouti i Sierra Leone també hi ha una gran prevalència de la pràctica, amb un 93% i 90% de dones mutilades, respectivament. A Mali i a Egipte la xifra arriba al 87%, segons l’Unicef.

Fins a 44 milions del total mundial són nenes de 14 anys o més petites, i en alguns països aquesta franja d’edat suposa fins al 50% del total. La majoria van passar per la cerimònia de l’ablació del clítoris abans de fer els 5 anys. A Indonèsia, la meitat de les nenes menors d’11 anys l’han patida.

Tot i així, des del 2008, cinc països han aprovat lleis que prohibeixen la mutilació genital femenina i més de 15.000 comunitats i districtes de 20 països també l’han eradicat. L’oposició global de l’opinió pública ha crescut de manera que la pràctica s’ha reduït estadísticament a països com Libèria, Burkina Faso, Kènia i Egipte, segons l’Unicef.

Però en termes globals, els números segueixen creixent, sobretot a causa del constant augment de població en aquests països. “Si les tendències continuen, el nombre de nenes subjectes a una ablació creixerà significativament els pròxims 15 anys”, va alertar ahir la vicedirectora executiva d’Unicef, Geeta Rao Gupta.

“Cal eradicar la pràctica”

Les dades d’Unicef cobreixen un total de 30 països, però no abarquen tots els estats en què s’han produït casos. “La mutilació genital femenina es practica de diverses maneres a diferents regions i cultures, i algunes impliquen un risc mortal”, va explicar. A part de la possibilitat de morir dessagnades, les ablacions deixen seqüeles físiques i psicològiques en les nenes que duren de per vida. “En tots els casos s’està violant els drets de nenes i dones. Hem d’accelerar els esforços de governs, personal mèdic, líders de comunitats i famílies per eliminar aquesta pràctica”, va afegir.

La mutilació del clítoris és un ritual antic practicat en una àmplia zona de l’Àfrica i en alguns països asiàtics. En moltes de les comunitats que la practiquen es considera un requisit per al matrimoni i en molts casos es defensa com una obligació religiosa, tot i que ni l’Alcorà ni la Bíblia no en parlen.

490 nenes catalanes han tornat a l’Àfrica

La Fundació Wassu-UAB va alertar ahir que 490 nenes de fins a 14 anys han marxat de Catalunya des del 2012 i sospita que han tornat a l’Àfrica, a països on es practica la mutilació genital femenina. Fa 4 anys hi havia 6.182 nenes a Catalunya procedents de llocs on es donen aquestes pràctiques, i el 2015 la xifra ha baixat fins a 5.692. L’entitat és prudent i assegura que cal confirmar que el motiu d’aquest retorn sigui l’ablació, però sí que lamenta que una de les causes que podrien explicar aquests retorns seria la pressió policial, davant una eventual retirada de passaport com a resposta a aquestes pràctiques.

stats