MÓN
Internacional 25/04/2011

Mig miler de presos talibans fugen d'una presó a l'Afganistan

Els reclusos han escapat per un túnel d'uns 360 metres excavat durant cinc mesos. La policia de Kandahar investiga els fets

Agències
1 min
Dos soldats afganesos vigilen la presó de Kandahar / EFE

BarcelonaCentenars de presos talibans han escapat aquest dilluns de la presó de Kandahar, al sud de l'Afganistan, a través d'un túnel d'uns 360 metres que els insurgents han excavat durant cinc mesos, segons han confirmat fonts oficials i de la insurrecció. Un portaveu talibà, Zabiullah Mujahid, ha dit que 541 presos van escapar del bloc on estaven els "convictes polítics", encara que el cap de la Policia de Kandahar, Sher Shah Yousafzai, ha afirmat que els fugits són en realitat 400. La policia de la ciutat afganesa ha iniciat una investigació sobre els fets. 



Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un dirigent talibà ha indicat que les tasques d'excavació van començar a l'exterior de la presó, i que els va portar cinc mesos arribar a la secció política, a la qual són enviats els talibans en el moment de la seva detenció. Els talibans van concloure diumenge a la nit la tasca i van desplegar una munió de "suïcides" al voltant de la presó en cas que les forces afganeses descobrissin el pla d'alliberament i intentessin fer-lo fracassar. "Només tres presos coneixien el pla. Van despertar els seus companys un per un. L'últim d'ells va sortir de matinada", ha explicat Mujahid. 



Aquesta és la segona vegada que té lloc una fuita massiva a la presó de Kandahar. L'any 2008, al voltant d'un miler de presos van fugir del centre, després que els talibans destrossessin les portes mitjançant l'explosió d'una bomba situada en un camió. Kandahar, la segona major ciutat de l'Afganistan i capital de la província homònima, és considerat el principal bastió espiritual dels insurgents, que tracten d'enderrocar el govern afganès i implantar un Estat fonamentalista islàmic.

stats