CRISI DEL DEUTE
Internacional 29/07/2012

El ministre alemany de Finances rebutja ara la compra de deute espanyol

En una entrevista al setmanari 'Welt am Sonntag', opina que Espanya en té prou amb els 100.000 milions del rescat de la banca

Ara / Agències
2 min
ALEMANYA CEDEIX La principal economia de l'euro ha canviat la seva posició i ara dóna suport a la idea expressada pel Banc Central Europeu d'actuar per ajudar Espanya i Itàlia. La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el ministre de Finances del país, Wolfgang Schauble, creuen que és hora de reactivar la compra de deute sobirà per rebaixar la pressió dels mercats.

BerlinEl ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, considera que Espanya no necessita una ajuda que vagi més enllà dels 100.000 milions d'euros aprovats per l'eurogrup per al sector financer i ha rebutjat informacions segons les quals el BCE planifica una compra de títols de deute sobirà espanyol. "No hi ha res cert en aquestes informacions. Les necessitats financeres d'Espanya a curt termini no són tan grans i el paquet d'ajuda de 100.000 milions és suficient", ha afirmat el ministre en declaracions que publica avui el dominical 'Welt am Sonntag'.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Schäuble a més considera que no cal caure en l'alarmisme pel fet que els interessos per deute espanyol hagin arribat a estar per sobre del 7%. "És dolorós i crea molta inquietud però el món no s'enfonsa perquè en algunes subhastes hagi de pagar interessos més alts", considera Schäuble. El ministre ha afegit que el Govern espanyol no està caient en la desesperació sinó fent els deures que li ha imposat Europa i avançant una sèrie de reformes importants, com la pujada de l'IVA i les retallades en la funció pública. Les declaracions del ministre alemany contrasten amb el que ha insinuat aquesta setmana el president del BCE, Mario Draghi, i que van ratificar després en un comunicat conjunt els líders de França, François Hollande, i d'Alemanya, Angela Merkel.

Temps al temps

"El Govern espanyol mereix respecte per tot això. Els mercats encara no estan recompensant les reformes però ja ho faran", afegeix el ministre. En l'entrevista, Schäuble, també s'ha referit al fet que Alemanya pagui interessos pràcticament nuls en els mercats financers.

A Schäuble això li genera sentiments contradictoris perquè malgrat que redueix la despesa germànica, és una mostra de "profunda inseguretat" per part dels inversors. "D'una banda és positiu per a un ministre responsable del pressupost perquè baixa la despesa. Però d'altra, per un ministre de Finances és un senyal que els mercats no estan en ordre", ha esclarit.

La crisi a l'eurozona ha portat molts inversors a buscar refugi en els títols de deute alemany renunciant fins i tot a interessos normals a canvi de seguretat. Schäuble no espera que els interessos dels títols de deute sobirà alemany pugin després de la recent decisió de l'agència de qualificació de risc Moody 's. "No hi haurà pujada d'interessos, me n'aniré de vacances tranquil. A part d'això, els mercats ja no es prenen tan seriosament a les agències de qualificació de risc", afegeix el ministre. Al començament de la setmana, Moody 's havia revisat les perspectives del deute alemany d'"estables" a "negatives".

stats