Internacional 19/03/2012

Mitt Romney arrasa a les primàries republicanes a Puerto Rico

L'exgovernador de Massachusetts, amb un escrutini del 44,08%, ha obtingut el 83,42% dels vots per davant de Santorum i Newt Gingrich, amb el 7,74% i el 2,07%, respectivament

Efe
2 min
Mitt Romney en un míting a Illnois / EFE

San JuanLa disposició del candidat a liderar el partit Republicà cap a les presidencials Mitt Romney a recolzar l'adhesió de Puerto Rico als EUA, així com el suport que ha rebut de l'Executiu local han facilitat que el precandidat s'emportés aquest dilluns més del 80% dels vots i dels 20 delegats en joc en les primàries d'aquest estat lliure associat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb un escrutini del 44,08% al centre de seguiment electoral, Romney tenia el 83,42% dels vots, Rick Santorum el 7,74%, Newt Gingrich el 2,07% i Ron Paul el 1,11%. El fet de comptar amb més del 50% dels vots atorga a Romney tots els delegats en joc a l'illa caribenya i li permet avançar en aquesta llarga cursa per la nominació a la candidatura presidencial per enfrontar-se al novembre amb Barack Obama.

"Treballar per millorar la vida de tots els que viuen aquí serà un important objectiu de la meva presidència", ha dit Romney en un comunicat. Romney s'ha limitat a repetir durant la seva campanya que està disposat a impulsar l'annexió de Puerto Rico als EUA en cas d'arribar a ser president. Els porto-riquenys l'han recolzat, fins i tot, malgrat la seva oposició al nomenament de la jutge d'ascendència porto-riquenya Sonia Sotomayor al Tribunal Suprem dels EUA. Els analistes, per la seva banda, coincideixen que Romney s'ha vist afavorit pel suport del governador de Puerto Rico, Luis Fortuño, el partit advoca també per l'annexió.

Amb el seu vot, han determinat 20 dels 23 delegats que aportarà Puerto Rico a la convenció nacional republicana del proper agost a Florida. Els altres tres són "superdelegats", que ja estaven designats per endavant. El vot de Puerto Rico és aquest any més important que en ocasions anteriors per diversos motius, sobretot perquè la carrera per la candidatura presidencial encara no té un clar vencedor. El vot de Puerto Rico també ha guanyat rellevància perquè pot influir en la creixent població porto-riquenya que resideix al territori continental, que sí que vota en les generals i que cada vegada té un major pes electoral.

Tot i que Romney es perfila com a favorit, recentment, Santorum ha aconseguit una empenta que li ha permès estrènyer distàncies. Segons el recompte oficial del Partit Republicà, que no inclou dades d'avui dilluns, dels 1.040 delegats compromesos fins al moment, Romney té el suport de 416, Santorum amb 170, Gingrich amb 133 i Ron Paul amb 26. Es necessita el suport d'almenys 1.144 delegats per tenir garantida la designació de candidat.

Amb l'anglès i l'espanyol com a llengües oficials, Puerto Rico és territori nord-americà des de 1898. Té govern propi, però depèn dels EUA en matèries com defensa, política monetària, immigració i duanes.

Els porto-riquenys tenen un representant al Congrés dels EUA, encara que sense vot, no paguen impostos federals i no poden votar en les eleccions generals.

stats