Internacional 30/06/2012

Mohamed Mursi és investit com a president d'Egipte

L'islamista Mursi ha jurat el càrrec davant el Tribunal Constitucional i s'ha convertit en el primer civil que accedeix a la prefectura de l'Estat

Efe
2 min
El president egipci, Mohamed Mursi, es va dirigir ahir a una multitud congregada a la plaça Tahrir / REUTERS

El CaireL'islamista Mohammad Mursi ha jurat aquest dissabte el càrrec de president d'Egipte davant el Tribunal Constitucional, convertint-se en el primer civil que accedeix a la prefectura d'Estat, després de vèncer en els comicis amb un 51,7% dels vots.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Juro per Déu, que és gran, preservar amb lleialtat el sistema republicà, respectar la Constitució i la llei, tenir en consideració els interessos del poble de manera total i preservar la independència de la pàtria, la seva integritat i el seu territori", ha dit Mursi en un acte a la seu de Constitucional, al sud del Caire.

Vestit amb vestit blau fosc i corbata vermella, Mursi ha llegit el jurament d'un paper davant el ple, presidit pel jutge Faruq Sultan, que encapçala també la Comissió Electoral Presidencial.

Després, l'islamista ha pronunciat un breu discurs en què ha destacat la importància del Constitucional, tot i que al principi volia prestar jurament com a president davant el Parlament, dissolt per una decisió d'aquest tribunal que va trobar irregularitats en la seva composició. "Respecte i valoro el Tribunal Constitucional i els seus errors", ha dit Mursi, que l'ha qualificat de "component fonamental" per construir el futur del nou Egipte, on hi hagi una "veritable" democràcia i estabilitat.

"Tots tenim interès a que (el tribunal) ha de romandre independent, forta, efectiu, sense que ningú tingui influència sobre ell, una institució lliure en un país lliure", ha dit.

Mursi, que va renunciar a la seva militància en els Germans Musulmans després del triomf electoral, ha manifestat el seu respecte cap al poder judicial i legislatiu.

Dies abans de l'anunci dels resultats electorals, la junta militar que ha governat el país des de l'enderrocament del règim de Hosni Mubàrak va aprovar unes polèmiques esmenes constitucionals per les que assumia el poder legislatiu, després de la dissolució del Parlament, i deixava al president les funcions executives.

Mursi ha destacat que "neix avui un Estat fort amb el seu poble, la seva història, les seves creences i les seves institucions, en el cor hi ha el Tribunal Constitucional".

Després de la cerimònia d'investidura, s'espera que Mursi dirigeixi un discurs a la nació des de la Universitat del Caire.

Mursi és el primer civil que accedeix a la Presidència i el primer cap d'Estat elegit en unes eleccions democràtiques en la història d'Egipte.

stats