Eleccions al Quebec
Internacional 05/09/2012

Un mort en un atac al míting dels sobiranistes quebequesos per celebrar el triomf electoral

L'atac ha interromput un discurs de la líder independentista Pauline Marois, que ha resultat il·lesa. El Partit Québécois guanya els comicis per un estret marge

Ara
2 min

BarcelonaUna persona ha mort i una altra ha resultat ferida molt greu en un tiroteig en el míting en què els independentistes quebequesos celebraven la victòria a les eleccions regionals, després de nou anys a l'oposició. La cap de files del partit, Pauline Marois, que pronunciava un discurs en el moment de l'atac, n'ha sortit il·lesa i, després de ser desallotjada de l'atri pels agents de seguretat, ha tornat a l'escenari per acabar el seu parlament. El portaveu policial Danny Richer ha dit que un home d'uns 50 anys ha estat detingut. L'incident és un fet inusual al Canadà, on les taxes de crims per arma de foc són relativament baixes, i molts polítics desenvolupen les seves activitats sense guardaespatlles.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La televisió RDI ha mostrat fotografies de la policia sotmetent un home vestit de negre amb un rifle. Aparentment, l'agressor sembla haver cridat en francès la frase "els anglesos s'estan aixecant".

El Partit Quebequès (PQ) ha guanyat per un marge estret unes eleccions provincials que han tingut lloc aquest dimarts, un fet que li ha de permetre tornar al poder després de nou anys a l'oposició. Segons els resultats oficial ha obtingut 54 dels 125 escons del Parlament, que li permetran formar un govern en minoria. Pauline Marois serà la primera dona que encapçala el govern quebequès.

El triomf del PQ no planteja de manera imminent el retorn del debat secessionista. Marois ha declarat que no convocarà un altre referèndum d'independència fins que estigui assegurada una majoria social clara per al sí. El 1995 el partit es va quedar a 50.000 vots de guanyar la consulta popular. En el moment del tiroteig, informa la BBC, Marois acabava d'expressar el seu desig sobiranista: "Volem un país i el tindrem", acabava de dir.

El PQ ha reclamat al primer ministre canadenc, Stephen Harper, més protecció legal per a la llengua francesa, l'única que és oficial a la regió, i la identitat de la 'belle province', així com la gestió dels programes de creació d'ocupació.

stats