República Txeca
Internacional 18/12/2011

Mor l'expresident de la República Txeca Václav Havel als 75 anys, després d'una llarga malaltia

El també dramaturg i expresident de Txecoslovàquia es va oposar a la invasió soviètica després de la Primavera de Praga i va liderar l'anticomunista Revolució de Vellut

Ara
2 min
L'expresident de la República Txeca, Vaclav Havel / REUTERS

BarcelonaEl dramaturg, expresident de Txecoslovàquia i primer president de la República Txeca, Václav Havel, ha mort aquest diumenge als 75 anys per una infecció pulmonar i després d'una llarga malaltia, segons ha informat la televisió del país i han confirmat fonts oficials poc després.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Havel va oposar-se a la invasió soviètica de Txecoslovàquia el 1968 després de la Primavera de Praga, un moviment de reformes polítiques. Empresonat per la seva defensa dels drets humans, va fundar el moviment social Carta 77, un document signat per 300 intel·lectuals de prestigi internacional en què es reclamava la democratització del règim. Malgrat els impediments, Havel no va interrompre mai la seva activitat literària ni la seva col·laboració amb la premsa opositora clandestina.

La caiguda del mur de Berlín l'any 1989 va afavorir un clima social contra el sistema autoritari txec. Aprofitant-lo, Havel i altres intel·lectuals van posar en marxa el Fòrum Cívic, una plataforma que va integrar les forces de l'oposició al règim comunista i que va liderar el procés de transició democràtica de la Revolució de Vellut.

El mateix any, va ser nomenat president de Txecoslovàquia. Durant la seva presidència, va treballar per la integració del seu país en les institucions europees i per l'obertura de les relacions diplomàtiques.

Considerat com un dels dirigents europeus més respectats per la seva defensa de la llibertat i els drets humans, Havel presidia Txecoslovàquia quan el país es va dividir en les repúbliques de Txèquia i Eslovàquia, l'any 1993.

Havel va finalitzar el seu mandat el 2 de febrer de 2003, moment en què la seva participació en assumptes polítics havia quedat limitada per motius de salut.

Des que el 1996 se li va extirpar un tumor al pulmó dret, va ser hospitalitzat moltes vegades per problemes respiratoris.

stats