Internacional 23/07/2012

Mor el dissident cubà Oswaldo Payá en un accident de trànsit

El sinistre s'ha produït a la província de Granma. Era el promotor del 'Projecte Varela', que proposava un referèndum per a una transició democràtica a Cuba i va rebre el premi Sàkharov

Efe
1 min
El dissident cubà Oswaldo Payá, en una imatge d'arxiu de 2005 / EFE

La HavanaL'opositor cubà Oswaldo Payá, un dels més destacats líders de la dissidència interna de l'illa, ha mort aquest diumenge a causa d'accident de trànsit a la província oriental de Granma, han informat diverses fonts.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Una treballadora de l'hospital Carlos Manuel de Gespes de la ciutat de Bayamo ha confirmat a Efe per telèfon la mort de Payá, del qual també n'informa a Twitter la coneguda bloguera crítica Yoani Sánchez i fins i tot l'internauta oficialista conegut com a Yohandry.

També un portaveu de l'Arquebisbat de l'Havana ha dit que el cardenal cubà Jaime Ortega ha parlat aquest diumenge a la tarda amb l'esposa de Payá, que li ha confirmat la notícia.

Diverses fonts consultades per Efe han explicat que l'accident s'ha produït als afores de la ciutat de Bayamo, amb un vehicle en què viatjava amb tres persones més. Un altre dels ocupants també hauria mort i els altres dos estan ferits.

Oswaldo Payá, de 60 anys, era el líder del Moviment Cristià Alliberament i un dels membres més destacats de la dissidència interna de Cuba.

Va ser el promotor de l'anomenat 'Projecte Varela', que va presentar al Parlament cubà el 2002 amb l'aval de milers de signatures i en el qual proposava un referèndum per a una transició democràtica i pacífica a l'illa.

L'octubre de 2002, el Parlament Europeu li va atorgar el premi Sàkharov als Drets Humans i la Llibertat de Pensament en reconeixement a la seva lluita pacífica a favor de la transició cap a la democràcia a Cuba.

stats