Internacional 03/08/2011

Mubàrak al Tribunal: "No he comès cap d'aquests crims"

L'expresident Hosni Mubàrak i els seus dos fills neguen tots el càrrecs que els imputa el Tribunal del Caire, que els jutja per corrupció, abús de poder i per la responsabilitat en la mort de més de 800 manifestants durant la revolta del 25 de gener. El judici ha quedat ajornat fins al 15 d'agost.

Redacció
2 min
Mubàrak, en llitera, al tribunal on avui comença el judici contra ell / TV3

Barcelona"Nego totes les acusacions. No he comès cap dels crims citats pel Tribunal". Són les paraules de Hosni Mubàrak quan ha estat preguntat pel Tribunal que el jutja al Caire per corrupció, abús de poder i per la responsabilitat en la mort de més de 800 manifestants durant la revolta del 25 de gener, que va posar fi al seu mandat. Han fet el mateix els seus dos fills, Alaa i Gamal, que també són jutjats en el mateix procés pels mateixos càrrecs. Tots tres han negat els càrrecs que se'ls imputen.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després d'una primera sessió on s'han llegit els càrrecs i els advocats han pogut exposar qüestions prèvies, la vista ha quedat ajornada i no es reprendrà fins el 15 d'agost. Segons algunes informacions, Mubàrak es quedarà en un hospital del Caire fins a aquell dia i no tornarà a la seva residència de Sharm-el-Sheik on estava allotjat des del dia que va deixar el poder.

Molts egipcis contraris a Mubàrak estaven ahir convençuts que el judici s'ajornaria pel "mal estat de salut" de l'exdictador. Però finalment, la vista ha començat aquest matí a primera hora. L'expresident egipci Hosni Mubàrak ha entrat en llitera a la sala del Tribunal que l'ha de jutjar, i que podria arribar a condemnar-lo a la pena de mort.

La imatge del dictador estirat a la llitera i al darrere de les barres d'una gàbia, des d'on ha de declarar, s'han emès en directe per la televisió egípcia. Era la imatge –no se sap si estudiada o bé espontània– d'un home gran abatut i malalt, vestit de blanc i flanquejat pels seus dos fill, Alaa i Gamal, que també són jutjats en el mateix procés, juntament amb el ministre de l'Interior, Habib el-Adly, i sis dels assistents més propers a Mubàrak.

El judici a l’expresident, de 83 anys, ha de durar un parell dies, amb sessions consecutives.

L'oposició i la malaltia

L'enorme desplegament policial al voltant de l'edifici –prop de tres mil soldats i policies– no ha evitat l'enfrontament a pedrades entre els partidaris i els detractors de l'exmandatari, acusat d'abús de poder, corrupció i de la mort de prop de 900 persones durant la revolta que va posar fi al seu mandat.

Des de que va deixar el poder, Mubàrak ha estat ingressat en un hospital de la localitat de Xarm al-Xeikh a prop de la seva residència d'estiu, sota custòdia policial.

Els continus informes sobre el deteriorament del seu estat de la salut el van deslliurar d’assistir al seu primer judici, previst pel mes d’abril.

Ara, els mitjans estatals omplen les portades amb la “severa depressió” que afecta l’exdictador i, malgrat que la setmana passada el ministre de Sanitat egipci, Amr Hilmy, va assegurar que la salut de Mubàrak li permetia viatjar al Caire per ser jutjat, el seu equip mèdic va dir el contrari, i va destacar que l’expresident no menja sòlids i només s’alimenta de líquids.

stats