REPRESSIÓ POLÍTICA
Internacional 07/06/2012

Multes de 8.000 € per manifestar-se a Rússia

A la nova Rússia del president Vladímir Putin silenciar l'oposició serà encara més fàcil. El Parlament i el Senat han aprovat un projecte de llei per multar amb 8.000 euros qui protesti sense permís.

Carme Riera Sanfeliu
2 min
L'OPOSICIÓ AMENAÇA DE RADICALITZAR-SE
 La policia deté membres del partit liberal i opositor Iabloko. Els contraris al Kremlin alerten que es radicalitzaran davant la llei que endureix les multes per manifestar-se.

BARCELONA.Només falta la firma del president rus, Vladímir Putin, perquè entri en vigor una llei que complicarà considerablement la possibilitat d'organitzar mítings i manifestacions contra el Kremlin.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Duma (la cambra baixa del Parlament) va aprovar el projecte de la polèmica llei dimarts a mitjanit gràcies als vots de Rússia Unida, el partit majoritari, de Vladímir Putin.

La llei multiplica gairebé deu vegades el cost de les multes per incomplir les normes en mítings i manifestacions. Les noves sancions són desorbitades en comparació al salari mitjà dels ciutadans i poden ser devastadores per a la majoria dels russos, que cobren de mitjana uns 6.800 euros a l'any. La multa per als individus arriba als 8.000 euros; si es tracta d'organitzacions, arriba als 24.000.

Les autoritats també podran crear una llista de llocs públics on quedarà prohibit manifestar-se. Més enllà, la llei promulga que tota persona acusada dues vegades de violar qualsevol llei no podrà organitzar manifestacions ni altres trobades públiques. "Això deixaria automàticament fora de combat els principals líders del moviment opositor, empresonats en més d'una ocasió pel seu paper en les multitudinàries manifestacions que han omplert els carrers de Rússia els últims mesos", recorda Tània Loixkina, directora de Human Rights Watch a Rússia. En declaracions a l'ARA, Loixkina explica que aquesta és precisament la intenció de la llei.

"L'han aprovada amb una velocitat sospitosa, tot plegat amb l'objectiu d'aplicar-la abans de la manifestació prevista per al 12 de juny -opina-. La situació és alarmant. Putin ha optat per un inici dramàtic de la seva presidència", conclou.

El cap del Consell de Drets Humans adscrit al Kremlin, Mikhaïl Fedotov, demanava ahir a Putin que no aprovi una llei "anticonstitucional". L'expresident de l'URSS Mikhaïl Gorbatxov també va fer aquesta petició al president.

Espanya com a model

El portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov, va dir ahir que Putin només vetarà la llei si contradiu les pràctiques vigents en altres països europeus. Últimament, la televisió estatal emet tot sovint imatges dels mètodes de la policia de Grècia o d'Espanya per dissoldre les manifestacions no autoritzades.

"A partir d'ara serà impossible manifestar-se pacíficament", va dir ahir Serguei Mitrokhin, líder de Iabloko, partit polític liberal i sense representació a la Duma . "Les protestes il·legals aniran a més i el moviment opositor es radicalitzarà", alertava Mitrokhin, amb una visió que coincideix amb la de diversos analistes.

stats