Hongria
Internacional 18/07/2011

Absolen un excapità de l'exèrcit hongarès de 97 anys, acusat de ser un criminal de guerra nazi

Képíró va ser condemnat el 1946 a 14 anys de presó per crims de guerra, però es va escapar a l'Argentina. Ara l'acusaven de la mort de quatre civils a Novi Sad, Voivodina, l'any 1942

Efe
1 min
Kepiro amb la seva advocada, durant el judici / EFE

BudapestEl Tribunal de Budapest ha absolt avui a l'excapità de l'exèrcit hongarès Sándor Képíró, de 97 anys, que estava acusat d'haver participat el 1942 en una matança de 1.200 jueus, serbis i gitanos a la regió sèrbia de Voivodina.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La fiscalia l'acusava d'encapçalar un grup que el 23 de gener de 1942 va matar quatre civils a Novi Sad, capital de Voivodina, que en aquell moment estava sota control d'Hongria, que havia entrat a la guerra un any abans al costat de l'Alemanya nazi.

L'acusat, que ha titllat els fets que se li imputaven de "mentides", ja va ser condemnat l'any 1946 a 14 anys de presó per crims de guerra, però va aconseguir escapar i va refugiar-se a l'Argentina, on va viure durant dècades.

Va tornar a Budapest el 1996 i deu anys després va ser localitzat pel Centre Simon Wiesenthal, després del qual la Fiscalia de Budapest va reactivar les investigacions.

La sentència d'avui és de primera instància, demà a la tarda se'n coneixeran els detalls.

stats