Nigèria
Internacional 31/12/2011

Nigèria declara l'estat d'emergència a les zones atacades per Boko Haram

El president ordena tancar les fronteres dels estats de Yobe, Borno i Plateu. Goodluck Jonathan encarrega al cap de defensa nacional la creació d'una força especial antiterrorista

Agències
1 min
El president Goodluck Jonathan visita familiars de les víctimes d'un dels atacs de Boko Haram / AFP

AbujaEl president de Nigèria, Goodluck Jonathan, ha declarat l'estat d'emergència a les àrees atacades pel grup islamista Boko Haram. Les fronteres queden temporalment tancades als estats de Yobe i Borno, al nord est, i Plateu, al centre. Janathan ha dit que té intenció de "aixafar" Boko Haram, que ha matat a desenes de persones en atacs arreu del país en el dia de Nadal.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Jonathan ha parlat des d'una església de la capital, Abuja, on van morir gairebé 40 persones. En referència al tancament de fronteres ha dit que "és només una mesura interna que vol posar fi a les amenaces actuals a la seguretat".

El president nigerià ha afegit que ha demanat al seu cap de defensa nacional que formi una força especial antiterrorista per fer front a Boko Haram, de qui ha dit que "va començar com un grup inofensiu però que ara ha esdevingut cancerigen". "Nigèria és el cos i ells volen matar-lo però ningú els ho permetrà", amenaça Jonathan.

Boko Haram va néixer a la ciutat de Maiduguri i vol imposar la Sharia a Nigèria. A principis de setmana, el principal grup cristià del país ha alertat que la comunitat podria veure's obligada a defensar-se si les forces de seguretat no poden fer-ho.

Diversos analistes temen que la decisió dels cristians alimenti les divisions de la nació més poblada de l'Àfrica, dividida entre el nord majoritàriament musulmà i el sud, cristià i animista.

stats