Internacional 23/02/2017

Mèxic expressa “irritació” als enviats de Trump

El president nord-americà qualifica les deportacions de sense papers als EUA com una “operació militar”

Fran Richart
3 min
El president mexicà dijous rep els enviats de Trump.

Ciutat de MèxicCooperació, enteniment, esquemes de col·laboració, diàleg, acords conjunts, pobles germans, van ser les expressions més emprades durant la roda de premsa conjunta que han ofert aquest dijous els secretaris d’Estat i Seguretat Nacional dels Estats Units –Rex Tillerson i John Kelly– i de Mèxic –Luis Videgaray i Miguel Ángel Osorio–.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els representants d’ambdós països s'han reunit a Ciutat de Mèxic per rebaixar la tensió provocada per les mesures antiimmigració del nou govern dels EUA i pel mur a la frontera que ha ordenat construir Trump. Tot i que a la roda de premsa han assegurat que la reunió ha sigut “productiva”, els alts càrrecs mexicans han mostrat la seva “preocupació” i “irritació” per les noves directrius que facilitarien les deportacions massives de sense papers, molts mexicans, als EUA i han remarcat que les relacions entre els dos països es troben en la seva pitjor conjuntura.

La reunió, que s'ha allargat aproximadament dues hores, no ha aclarit que passarà amb els cinc milions de mexicans que es troben indocumentats als Estats Units, ni si Mèxic pagarà per un mur de milers de quilòmetres a la frontera. Però els secretaris d’ambdós països s'han esforçat en demostrar que hi ha comunicació i que es treballarà conjuntament.

Els secretaris de Seguretat Nacional mexicà i nord-americà aquest dijous en roda de premsa.

Mentre això passava, als Estats Units, Donald Trump ha fet unes declaracions que feien un favor escàs al diàleg, titllant les deportacions d’“operació militar” per “fer fóra les bandes, els capos de la droga i la gent dolenta a un ritme que no s’ha vist mai fins ara”. El més sorprenent és que durant la roda de premsa a Ciutat de Mèxic, posterior al discurs incendiari de Trump, el secretari de Seguretat Nacional John Kelly ha contradit al seu president assegurant que no hi haurà cap operació militar contra els migrants mexicans que són als Estats Units.

Tímida crítica

El canceller mexicà, Luis Videgaray, ha criticat tímidament i sense fer cap menció directa el mur que ha ordenat construir Trump quan ha parlat de la “impossibilitat jurídica que un govern prengui decisions que afecten un altre govern, de manera unilateral”. Videgaray també ha fet clara referència a les directrius migratòries que el dimarts es van aprovar als Estats Units, i que estipularien que Mèxic podria rebre deportats que no siguin mexicans, sigui per expulsió o mentre esperen la seva resolució jurídica.

Entre els compromisos bilaterals assumits, John Kelly, ha explicat que Mèxic i els Estats Units augmentaran l’esforç per millorar les condicions socioeconòmiques a l’Amèrica Central, principal emissor de migrants cap als Estats Units. Una mostra de bona voluntat, que en cap cas es va detallar, i que s’hauria de concretar en una futura cimera on participarien els països centreamericans.

Kelly també ha assegurat que no hi haurà deportacions massives als Estats Units per tranquil·litzar la inquietud expressada per Videgaray sobre una possible violació dels drets humans dels mexicans residents als EUA.

Amb tot, la visita –que ha finalitzat amb una reunió entre el president mexicà, Enrique Peña Nieto, Rex Tillerson i John Kelly– no ha servit per concretar mesures, sinó per escenificar que la confrontació s’està relaxant i que Mèxic està disposat a escoltar, més enllà de les desqualificacions de violadors i assassins que ha dedicat Donald Trump en reiterades ocasions als mexicans que migren i viuen al seu país.

En canvi, l’opinió pública mexicana, encara ressentida per l’augment del 20% del preu sobre les gasolines de principis de gener, no veu a Peña Nieto com una figura implacable que pugui defensar els seus interessos. El tema de la migració sembla que serà clau en les eleccions presidencials del 2018 i alguns candidats, com Andrés Manuel López Obrador, ja fan campanya als Estats Units entre la comunitat llatina.

Dimecres, John Kelly, havia visitat Guatemala i s’havia reunit amb el president Jimmy Morales. El mateix dia arribaven a Guatemala 400 deportats. Després de la trobada, Morales va encoratjar als seus connacionals a no viatjar il·legalment als Estats Units.

stats