Cimera Israel-EUA
Internacional 06/03/2012

Israel adverteix que "s'acaba el temps per aturar el programa nuclear iranià"

Obama diu a Netanyahu que els Estats Units "cobriran les espatlles d'Israel" davant l'Iran. Els Estats Units aposten per la pressió diplomàtica davant el programa nuclear de Teheran, i Israel vol un atac preventiu

Agències
2 min
Netanyahu i Obama, a la Casa Blanca / AFP

WashingtonEl primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha advertit que "s'acaba el temps per aturar el programa nuclear iranià" en un discurs davant el lobi jueu. Netanyahu ha dit que no pot permetre que el seu poble "visqui sota l'ombra de l'extermini".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Davant els 13.000 delegats de el Comitè d'Afers Exteriors Americano-Israelià (Aipac), Netanyahu ha reiterat que Israel "està decidit a evitar que l'Iran aconsegueixi armament nuclear". El primer ministre ha afirmat que "Israel ha esperat que funcionés la diplomàcia i les sancions, però cap de nosaltres pot esperar més". "L'Estat jueu no pot permetre als que volen la seva destrucció que obtinguin els mitjans per aconseguir-ho", ha afirmat.

Trobada amb Obama

Netanyahu ha discutit amb el president nord-americà, Barack Obama, el dossier iranià en una trobada a Washington. La reunió, més enllà de les discrepàncies tàctiques, ha servit per escenificar la "indestructible" relació entre els dos països. Els Estats Units aposten per la pressió diplomàtica, mentre que Tel Aviv invoca el seu dret a "l'autodefensa". Obama, però ha declarat que "Israel té les espatlles cobertes".

Obama ha reiterat que un Iran nuclear seria "inacceptable", després que el lobi israelià als EUA critiqués durament el seu últim discurs, en què el cap de la Casa Blanca apostava per la via diplomàtica davant de Teheran.

Israel considera una amenaça directa el desenvolupament del programa nuclear iranià, que Teheran assegura, però, que es limita a finalitats civils. La trobada entre els dos mandataris arriba en un moment de màxima tensió pels últims avenços tecnològics anunciats pel règim dels aiatol·làs i una escalada de sancions econòmiques imposades per Europa i els Estats Units. L'Iran ha respost a les sancions, que estan delmant la seva economia i amenacen de tancar l'estret d'Ormuz, un punt clau en el trànsit internacional de petroli. Els portaavions nord-americans han pres posicions a la zona.

"La relació entre els nostres països és sòlida com una roca", ha apuntat el president nord-americà, i ha reiterat que "encara hi ha marge per pensar en una solució diplomàtica" pel que fa al conflicte pel programa nuclear iranià. Obama ha dit, però, que els Estats Units "consideraran totes les opcions". El president nord-americà ha assegurat que tant Israel com els Estats Units "entenen els costos d'una acció militar" i "prefereixen resoldre això per la via diplomàtica". El primer ministre israelià ha estat clar en reiterar que "Israel ha de reservar-se el dret a l'autodefensa", i ha reblat que el país "ha de ser amo del seu destí".

stats