Estats Units
Internacional 23/04/2012

Obama sanciona l'Iran i Síria per utilitzar internet i la telefonia mòbil per reprimir el seu poble

El president dels Estats Units ha decidit castigar els règims autoritaris per vigilar, rastrejar, localitzar i identificar els opositors a través de la tecnologia. Sis companyies o agències dels governs de Teheran i Damasc ja n'han patit les conseqüències

Agències
1 min
El president dels Estats Units, Barack Obama, durant un discurs aquest dilluns / REUTERS

WashingtonEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha anunciat aquest dilluns noves sancions contra l'Iran i Síria, així com per a tots aquells que utilitzin la tecnologia per perpetrar abusos contra els drets humans.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La decisió es deu a la utilització que fan alguns règims autoritaris, com el de Síria o l'Iran, de la telefonia mòbil i internet per vigilar, rastrejar, localitzar i identificar els opositors per reprimir-los. "La mateixa tecnologia de posicionament GPS, telefonia mòbil i internet que han emprat els activistes al Pròxim Orient i el nord d'Àfrica s'està fent servir contra ells pels règims de Síria i l'Iran", ha dit Obama en el seu discurs.

Obama ha precisat que malgrat que "impedir les atrocitats massives és un interès de seguretat nacional bàsic i una responsabilitat moral dels EUA", això no significa que Washington pretengui intervenir militarment en cada conflicte. "Posseïm moltes eines diplomàtiques, polítiques, econòmiques i d'intel·ligència, i la nostra persuasió moral. Fent servir aquestes eines durant els últims tres anys crec i sé que hem salvat un nombre incomptable de vides", ha afegit.

Després de l'anunci del president nord-americà, el departament de Tresoreria ha imposat sancions a sis companyies o agències dels governs de Teheran i Damasc, que inclouen la congelació dels béns que puguin estar en territori nord-americà. A més, els EUA prohibiran visats i imposaran restriccions en les operacions financeres a entitats i individus dels dos països del Pròxim Orient.

stats