PRESIDENCIALS ALS EUA
Internacional 15/06/2012

Obama culpa Bush de la crisi econòmica

L'economia és l'eix del debat de la campanya electoral nord-americana. Els candidats a la Casa Blanca, Barack Obama i Mitt Romney, van escenificar-ho ahir a Ohio en dos discursos separats sobre la crisi.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

BARCELONA.L'estat d'Ohio es va convertir ahir en el camp de batalla dels dos candidats a la presidència dels Estats Units. Barack Obama es va treure per enèsima vegada el vestit de president i va pujar a la tarima amb la intenció de refundar el seu discurs econòmic. La seva paraula clau va ser dècada : els prop de deu anys de l'expresident republicà George Bush a la Casa Blanca (2001-2009), "una dècada de polítiques equivocades".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El seu rival republicà, Mitt Romney, va aprofitar un moment de debilitat del president en les enquestes -Obama ha passat d'un 50% d'aprovació al gener a un 47% ara- per contraatacar amb pocs arguments i invalidar el seu discurs "eloqüent", però de "pobres paraules", com va qualificar-lo.

Un a Cleveland i l'altre a Cincinnati. Només separats per 400 quilòmetres de distància es van culpar mútuament dels problemes financers del país. Obama va argumentar que era el moment d'escollir entre dos models econòmics: el que havia conduït el país a l'abisme durant el govern de Bush, encarnat en Romney, o bé el que apostava pel camí del creixement.

Els models de creixement

"Nou milions de persones van perdre la feina el 2008. Van pagar aleshores la irresponsabilitat d'altres", va dir fent referència a la crisi econòmica. "Això no va ser una recessió normal, a Europa encara ho estan pagant. Però als EUA vam mostrar la nostra determinació i vam actuar més de pressa", va afegir Obama assenyalant que sis mesos després d'assumir la presidència l'economia va començar a créixer.

El president va intentar ahir obviar el nom Bush i centrar-se en el concepte dècada : la de dues guerres, la de Lehman Brothers, les subprimes ... Segons el demòcrata, representen el camí que Romney vol escollir per als Estats Units si guanya les eleccions al novembre.

I, justament en aquest aspecte, les enquestes donen suport a Obama. Segons un sondeig difós ahir per Gallup, dos de cada tres nord-americans donen la culpa a Bush de la situació de l'economia.

Romney, però, defensa que calen mesures d'emergència per estimular el creixement, i la retallada dels impostos és un dels seus punts crucials per sumar vots. La seva fórmula: menys taxes, més inversions, per tant, menys atur.

"[Obama] no és el responsable de qualsevol millora que estiguem veient", va dir dimecres durant una reunió amb homes de negocis a Washington. "En canvi, és responsable del fet que hàgim trigat tant a veure aquesta recuperació, i que la recuperació sigui tan dèbil".

Davant del xoc de models econòmics que planteja Obama i la importància que hi dóna, l'exgovernador de Massachusetts també s'hi va sumar: "Crec que aquestes eleccions marcaran una fita, perquè determinaran la relació entre els ciutadans, les empreses i el govern".

Una decisió prematura

El debat només ha començat i queda tot un estiu per endavant. "Ara per ara, la majoria de nord-americans estan indecisos i l'únic que es tindrà en compte per votar serà l'economia. Com arribem al novembre econòmicament parlant serà el que decantarà la balança per als demòcrates i republicans, i Obama està demanant a crits temps", argumentava ahir per telèfon Alan Abramowitz, politòleg de l'Emory University, a Atlanta.

stats