Estats Units
Internacional 18/06/2011

Obama va ignorar els assessors legals que demanaven el vistiplau del Congrés per la guerra de Líbia

Ho publica avui el diari nord-americà 'The New York Times', ja que diumenge es compleixen noranta dies des de l'inici de la intervenció i que equival a la fi del termini per demanar l'aprovació del Congrés

Efe
1 min

WashingtonEl president dels Estats Units, Barack Obama, va refusar l'opinió d'advocats del Pentàgon i del departament de Justícia a l'hora de decidir qui tenia l'autoritat legal per autoritzar la participació a la guerra de Líbia, sense comptar amb el vistiplau del Congrés. Segons publica avui el The New York Times, funcionaris familiaritzats amb els debats interns de l'administració com un assessor legal del Pentàgon, Jeh Johnson, i la responsable de l'Oficina d'Assessoria Legal del departament de Justícia, Caroline Krass, opinaven que la intervenció equivalia a unes hostilitats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Llei de Poders de Guerra, que data de 1973, obliga al president nord-americà a sol·licitar l'autorització del Congrés en un termini de noranta dies si es decideix enviar tropes per enfrontar-se amb hostilitats a l'exterior. Els noranta dies des de l'inici de la intervenció aliada a Líbia es compleixen diumenge.

Sembla que finalment, Obama va decidir fer cas de l'opinió d'altres experts legals dins de l'administració, com Bob Bauer o Harold Koh, que opinaven que la participació dels Estats Units no equivalia a hostilitats i que, per tant, no era necessària l'autorització del capitoli.

Tot i que els presidents dels Estats Units tenen autoritat per fer cas omís de les recomanacions de l'Oficina d'Assessoria Legal, és estrany que ho facin.

Pel que fa als combats a Líbia, almenys 18 rebels han perdut la vida en les darreres hores prop de la ciutat de Misurata.

stats