Internacional 21/08/2012

Obama amenaça d'intervenir a Síria si Al-Assad fa servir armes químiques

El president dels EUA considera que seria una acció "decisiva" i pronostica "enormes conseqüències"

Efe
2 min
Obama en un sopar a la casa Blanca. Yiury Gripas / REUTERS

WashingtonEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha advertit aquest dilluns que qualsevol temptativa de fer servir armes químiques a Síria tindria "enormes conseqüències" i faria que el seu govern considerés una acció militar al país, una cosa que descarta de moment.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Hem deixat molt clar que per a nosaltres hi ha una cosa que seria decisiva, i és si veiem que les armes químiques cauen en mans de gent equivocada. Això canviaria significativament la meva avaluació (de la situació)", va dir Obama en una aparició per sorpresa a la sala de premsa de la Casa Blanca.

"Fins ara no hem ordenat una acció militar al país, però hi ha una cosa que és crítica per a nosaltres, i és la qüestió de les armes químiques", va subratllar el mandatari.

Pressionat pels periodistes, Obama ha recordat que la situació a Síria és "molt volàtil", per la qual cosa no està "del tot segur" que recorreria a la força militar respecte a un desplegament eventual de l'arsenal químic sirià.

"Però aquest és un factor decisiu per a nosaltres, i tindrà enormes conseqüències si veiem que les armes químiques es despleguen o són utilitzades", ha advertit.

Obama va lamentar que el president sirià, Baixar Al-Assad, hagi "duplicat la violència" sobre el seu poble, i va admetre que la possibilitat d'iniciar una ràpida transició política al país àrab "sembla bastant lluny".

El govern d'Obama ha mantingut durant mesos una pressió diplomàtica i financera per forçar la sortida del poder d'Al-Assad, complementada amb un ajut a l'oposició de material d'ús no militar valorada en 25 milions de dòlars, i una assistència humanitària a la població que ja s'eleva a 76 milions de dòlars.

Segons un informe publicat al juliol pel diari 'The Wall Street Journal', les autoritats sirianes han començat a mobilitzar part del seu arsenal d'armes químiques per traslladar-lo a altres localitzacions, encara que l'executiu nord-americà manté que, de moment, no ha percebut senyals en aquest sentit.

stats