Afganistan
Internacional 02/05/2012

Obama diu des de l'Afganistan que la derrota d'Al Qaeda "és a l'abast"

Washington i Kabul han pactat un acord d'aliança estratègica fins el 2024 en àrees de comerç, economia, seguretat i govern. El president nord-americà ha visitat el país per sorpresa en el primer aniversari de la mort de Bin Laden

Agències
2 min

KabulEl president dels Estats Units, Barack Obama, s'ha dirigit aquesta matinada al poble nord-americà i ha assegurat que la derrota d'Al-Qaida "està a l'abast" després d'una dècada de guerres, en un discurs des de l'Afganistan, on va viatjar aquest dimarts per sorpresa en el primer aniversari de la mort de Osama Bin Laden.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des de la base militar de Bagram, als afores de Kabul, i sobre un fons de tancs i la bandera nord-americana, Obama ha fet un discurs d'uns dotze minuts en què ha assegurat que després de deu anys sota "la fosca ombra de la guerra", "podem veure la llum d'un nou dia en l'horitzó" a l'Afganistan. "La nostra meta és destruir Al-Qaida i anem de camí per aconseguir exactament això", ha reiterat.

El president ha aprofitat el primer aniversari de la mort del líder de la xarxa terrorista Al-Qaida, a mans de comandaments nord-americans al Pakistan, per recordar als ciutadans nord-americans per què va començar la intervenció al país asiàtic i defensar la seva estratègia.

Hores abans del discurs, el president dels Estats Units i el seu col·lega afganès, Hamid Karzai, van signar un acord d'aliança estratègica a Kabul.

El president dels EUA va dir que amb l'acord estan "compromesos junts a substituir la pau per la guerra".

L'acord estableix el nou marc de cooperació entre els dos països una vegada es completi la retirada de les tropes de l'OTAN el 2014 i tindrà una vigència de deu anys, fins al 2024. Els Estats Units ja han retirat 10.000 soldats de l'Afganistan i per al setembre ho hauran fet 23.000 més. La meta és completar la retirada el 2014, quan Afganistan es farà càrrec del tot de la seva seguretat.

El pacte es refereix tant a les àrees de comerç i economia com de seguretat i govern.

Entre d'altres coses, obre la porta a que els EUA mantinguin una presència militar al país asiàtic per entrenar les forces afganeses i continuar les operacions contra la xarxa terrorista Al Qaida.

La trobada arriba després d'una temporada de tensions entre els dos països arran l'assassinat de 17 civils afganesos per part d'un soldat nord-americà i de la crema d'exemplars de l'Alcorà, que va desencadenar una onada de violència al país.

stats