MÓN
Internacional 08/04/2011

Obama llança un ultimàtum per evitar que les oficines del govern abaixin la persiana

El president dels EUA fa una crida als líders republicans i demòcrates del Congrés perquè arribin a un acord sobre el pressupost federal. Si abans de la mitjanit no ho fan, l'administració quedaria paralitzada

Redacció
2 min
Obama insta els líders dels dos partits al Congrés a arribar a un acord per evitar la paràlisi / EFE

BarcelonaEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha llançat un ultimàtum als líders del Congrés per tancar un acord sobre el pressupost federal abans de la mitjanit de divendres i evitar d'aquesta manera la paràlisi de l'activitat de les oficines del govern causada per la manca de fons. Obama ha exigit als líders dels dos partits, demòcrates i republicans, que treballin "a contrarellotge" per evitar que les oficines federals es vegin obligades a tancar les portes quan arribi la mitjanit, matinada en l'hora catalana, i ha exigit un acord "en les pròximes hores". 



Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Espero poder anunciar bastant d'hora al matí que hem evitat el tancament de l'administració", ha dit Obama després de la segona reunió del dia amb el president de la Cambra de Representants, el republicà John Boehner, i el líder de la majoria demòcrata al Senat, el demòcrata Harry Reid. La trobada entre Obama i els líders del Congrés ha estat la quarta de la setmana i la tercera en dos dies que es tanca sense acord sobre el tema. "No sóc aquí per mostrar un optimisme salvatge, però sí que puc dir que estem més prop d'arribar a un acord que ahir", ha dit Obama després de les frenètiques negociacions.


Les diferències

Els demòcrates han proposat retallades de 33.000 milions de dòlars per fer front al dèficit pressupostari del país, que rondarà aquest any el bilió i mig de dòlars. Pels republicans, aquesta quantitat és insuficient i han proposat més retallades per valor de 12.000 milions de dòlars, cosa que els demòcrates i la Casa Blanca rebutgen. 



Les conseqüències

Si no s'arriba a un acord aquest divendres, no hi haurà diners per al funcionament de moltes de les oficines públiques, que es veurien obligades a abaixar les persianes. La paralització administrativa afectaria prop de 800.000 funcionaris federals, obligaria a tancar els parcs nacionals i aturaria el procés de devolució d'impostos per part de l'IRS, la hisenda nord-americana.

Serveis com l'expedició de passaports també es veurien interromputs i només s'emetrien els d'estricta urgència. Els ciutadans estrangers també es veurien afectats, ja que durant el període de paràlisi es deixarien d'expedir visats per viatjar als Estats Units. 


Només es mantindrien les activitats imprescindibles per "garantir la protecció de la vida i de la propietat", és a dir, les forces armades i els cossos de policia, els soldats i els agents no cobrarien el salari fins que se solucionés la situació. El tancament del govern federal no es produeix des del 1996, amb Bill Clinton al Despatx Oval.

stats