Europa en Crisi
Internacional 05/12/2011

L'odi a la policia, la pobresa i l'atur, ingredients dels disturbis d'aquest estiu a la Gran Bretanya

El diari britànic 'The Guardian' i la prestigiosa London School of Economics analitzen els motius de la revolta d'aquest estiu. Centenars d'entrevistes i tecnologies d'anàlisi dels moviments expliquen els dies de foc a la Gran Bretanya

Ara
1 min
Portada de l'edició digital del Guardian

BarcelonaL'odi a la policia va ser l'espurna que va fer detonar els disturbis que va patir el Regne Unit el passat agost. El malestar es va articular des de les bandes i es va escampar a través de les xarxes socials. Ho explica un extens informe elaborat pel diari The Guardian i la London School of Economics, a partir de 270 entrevistes amb gent que hi va participar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'estudi rebat que els avalots fossin una reacció directa a les retallades socials del govern conservador de David Cameron, però també els desvincula de les bandes de delinqüents. El detonant va ser la mort de Mark Duggan a mans de la policia, però els protagonistes resten importància a les "tensions racials" i esmenten en canvi la pobresa i l'atur com a aglutinadors del descontentament.

"La gent no té res, i volia demostrar que no té res a perdre", diu un dels entrevistats en la selecció de millors frases que el diari recull a la seva web. El rotatiu també ha comptat amb tecnologia d'anàlisi del moviment per seguir els itineraris des de les cases dels participants en els disturbis fins als llocs on es van produir les destrosses.

L'estudi recull un perfil sociològic dels esvalotadors que nega el tòpic que fossin negres ni criminals.

stats