AMÈRICA LLATINA
Internacional 24/06/2012

Ouster of Paraguay's president sparks criticism

L’Argentina, l’Equador, Bolívia i Veneçuela s’han negat a reconèixer el nou president del Paraguai, després de la dubtosa destitució de Fernando Lugo. El carrer també qüestiona el relleu al poder.

Carme Riera Sanfeliu
3 min
El nou president, Federico Franco, en l'acte d'investidura a Asunción.

BARCELONA"Aquí no hi ha cop d'estat". Així de convençut va intentar allunyar ahir les crítiques el nou president del Paraguai, Federico Franco, en el seu primer dia al càrrec, al qual va arribar divendres després de la destitució de Fernando Lugo.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"S'ha fet un judici polític d'acord amb el respecte absolut a la Constitució, és una situació legal que les lleis del meu país permeten per fer un canvi quan la situació es torna inviable", va defensar amb fermesa el nou president.

El seu predecessor, Fernando Lugo, va ser destituït divendres després que només quatre senadors li donessin suport. Els 39 vots restants en contra van convertir-lo en el primer president del Paraguai destituït en un judici polític, considerat culpable d'haver exercit malament les seves funcions. Lugo ha pagat molt cara la mort de sis policies i onze camperols el dia 15 durant el desallotjament d'una finca ocupada per centenars de persones al nord del país. Després de l'incident, el Partit Lliberal Radical Autèntic (PLRA), que governava amb Lugo en coalició, va retirar-li el suport dijous i va unir-se al seu etern rival, el Partido Colorado, per promoure'n la destitució.

A l'espera de sancions

El nou president també va respondre ahir a les amenaces de sancions que va rebre divendres per part de la majoria d'estats membres de la Unió de Nacions Sud-americanes (UNASUR). "El Paraguai és sobirà, lliure i independent", va defensar-se Franco. "Sabem que els amics d'UNASUR entendran la situació i espero que els periodistes informin exactament del que ha passat al país", va afegir Franco davant els mitjans de comunicació que escoltaven la seva primera roda de premsa.

Els governs de l'Argentina, l'Equador, Bolívia, la República Dominicana i Veneçuela van anunciar divendres que no reconeixeran el nou cap d'estat i Costa Rica fins i tot va oferir asil polític a Lugo. Ahir l'Argentina i Bolívia van unir-se a les crítiques.

Una missió de cancellers d'UNASUR va intentar fins a l'últim moment fer d'intermediària en la crisi política del país, advertint que es podria produir un trencament democràtic si Lugo no rebia prou garanties per a la seva defensa en el judici polític, tenint en compte la celeritat del procés.

Franco va considerar ahir que el Brasil, que té una estreta relació política i econòmica amb el Paraguai, no aplicarà sancions comercials. "Crec que els més afectats serien els ciutadans brasilers, hi ha molta inversió brasilera en aquest país -va subratllar-. Els paraguaians d'origen brasiler sempre tindran un tracte preferent".

Preocupació europea

La cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, va mostrar-se ahir preocupada per la destitució de Lugo i va fer una crida perquè es respecti la "voluntat democràtica" dels ciutadans del Paraguai. En un comunicat, Ahston va felicitar UNASUR per la "ràpida" reacció i va expressar la seva "preocupació per la gestió del procés".

Espanya va defensar en un comunicat poc explícit del ministeri d'Exteriors "el total respecte a les institucions democràtiques i a l'estat de llei al Paraguai". Madrid confia que "seguint la Constitució i els compromisos internacionals", el país podrà "reconduir la crisi política i garantir la coexistència pacífica del poble del Paraguai". El missatge dels Estats Units tenia un to similar: "Urgim els paraguaians a actuar pacíficament, amb calma i responsabilitat", va dir la portaveu del departament d'Estat, Darla Jordan, mentre els carrers del país s'omplien de manifestacions contra el nou president.

stats