Internacional 01/02/2012

Un informe de l'OTAN assegura que Pakistan dóna suport als talibans afganesos

El govern pakistanès rebutja el document de l'Aliança Atlàntica i el titlla de "frivol"

Efe
2 min
La ministra paquistanesa d'afers estrangers conversa amb el seu homòleg afganès

BarcelonaEl Govern pakistanès estaria oferint ajuda als talibans, que podrien reprendre el control de l'Afganistan després de deu anys d'esforços dels països aliats per destruir la seva xarxa. Ho revela un informe secret de l'OTAN fet públic aquest dimecres per diversos mitjans britànics. La filtració coincideix amb la visita a Kabul de la ministra pakistanesa d'Exteriors, Hina Rabbani Khar, prevista per aquest dimecres .

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El document, titulat L'estat dels talibans, revela que la xarxa es manté viva i demostra el "doble joc" del Pakistan a l'Afganistan, segons assenyalen The Times i la BBC.

L'informe l'han elaborat les forces nord-americanes que operen a la base aèria de Bagram, on s'han retingut més de 3.000 presos talibans, i les conclusions a les quals arriben contrasten amb la posició dels líders occidentals, que consideren que els insurgents estan paralitzats. El text subratlla que la fortalesa, motivació i finançament dels talibans, així com la capacitat tàctica "es mantenen intactes". El document s'ha redactat a partir de 27.000 interrogatoris a milers de detinguts.

L'informe es va lliurar el mes passat als alts comandaments de l'Aliança Atlàntica i s'ha filtrat avui als dos mitjans britànics.

La BBC assenyala que els talibans compten amb un ampli suport de la població afganesa, i Pakistan coneix el lloc on es troben els líders talibans.

Segons l'informe, els detinguts han revelat que Islamabad utilitza una complexa xarxa d'espies i intermediaris per facilitar assessorament estratègic per tal d'ajudar els talibans en la lluita contra les forces de coalició.

Malgrat tot, l'informe assenyala que hi ha poques proves que indiquin que el Pakistan els facilita finançament i armes.

Pakistan rebutja l'informe de l'OTAN i el titlla de "frívol"

La reacció del govern pakistanès a l'informe de l'OTAN ha sigut immediat. Pakistan el titlla de "frívol" i recorda que "Pakistan ha patit molt a causa del llarg conflicte a l'Afganistan".

Un portaveu pakistanès d'Exteriors, Abdul Basit, ha reblat a EFE el compromís del país en "no interferir a l'Afganistan", i ha afegit el seu desig "que tots els altres estats s'adhereixin a aquest principi". "Ens interessa un Afganistan estable i pacífic", ha sentenciat.

stats