Regne Unit
Internacional 01/05/2012

Parlament britànic: "Rupert Murdoch no és apte per dirigir una empresa"

La comissió encarregada d'investigar l'escàndol de les escoltes telefòniques il·legals del diari 'News of the World' ha conclòs que el magnat de la comunicació "va fer els ulls grossos deliberadament" sobre el que passava a les seves empreses

Agències
2 min

LondresEl Parlament britànic considera que el magnat de la comunicació Rupert Murdoch "no és una persona apta" per dirigir una gran empresa internacional. Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe que ha publicat aquest dimarts la comissió de cultura i mitjans de comunicació de Westminster, encarregada d'investigar l'escàndol de les escoltes telefòniques il·legals al diari 'News of the World', propietat de Murdoch.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons el text, el magnat australià "no va fer els passos necessaris per estar del tot informat" i va "fer els ulls grossos deliberadament" sobre el que passava a les seves empreses. Per tant, asseguren els diputats, no està capacitat per dirigir una gran empresa.

La conclusió de l'informe, que ha causat un gran impacte al Regne Unit, ha dividit, també, el comitè de cultura i mitjans de comunicació. Els diputats conservadors han votat en contra d'aquesta frase contra Murdoch perquè consideren que és "partidista". La referència a la falta de capacitat del magnat de la comunicació per dirigir una gran empresa ha sigut inclosa a última hora pel diputat laborista Tom Watson, gran crític de l'imperi Murdoch, i ha rebut el suport de la resta de diputats del seu partit i del membre de la formació liberal demòcrata que també forma part de la comissió.

News Corporation revisarà l'informe

En un comunicat, l'empresa de Rupert Murdoch, News Corporation, ha assegurat que revisarà "amb atenció" el resultat de l'informe i que emetrà una resposta al text en el futur pròxim. News Corporation i el mateix Murdoch ja han admès les pràctiques irregulars a l'empresa, tot i que el magnat sempre ha assegurat que va ser "víctima" d'un intent de tapar l'escàndol per part d'algunes persones.

Les excuses de Murdoch, però, no han convençut els diputats encarregats d'avaluar l'escàndol del 'News of the World'. Segons el seu informe, Rupert Murdoch va permetre una "cultura" dins de les seves empreses de "falta de governança empresarial".

El text també assegura que "l'instint" de l'empresa "fins que va ser massa tard va ser tapar i no acabar amb les males pràctiques i aplicar disciplina als seus perpetradors".

"En fracassar de fer una investigació com cal i en ignorar les proves generalitzades de males pràctiques, News International i la seva empresa mare, News Corporation, van fer els ulls grossos deliberadament, per la qual cosa els seus directors, incloent-hi Rupert Murdoch i James Murdoch, han d'estar preparats per assumir les responsabilitats adients", conclou el text.

Resultat de nou mesos d'investigacions

L'informe és el resultat de nou mesos d'investigacions per part de la comissió, que va prendre declaració l'estiu passat a Rupert i James Murdoch. De fet, la falta de claredat i les contradiccions en el testimoni de James van obligar-lo a tornar a declarar davant dels diputats uns mesos després. El text critica "la falta de curiositat" o la "ignorància deliberada" del fill del magnat de la comunicació en la gestió de la crisi de les escoltes, ja que considera que no va fer prou per investigar-ne l'abast real l'any 2009, quan ja hi havia els primers indicis de males pràctiques.

stats