Internacional 07/06/2017

L'Estat Islàmic ataca per primer cop l'Iran amb un atemptat doble

Almenys una dotzena de morts en un assalt al Parlament i al mausoleu de Khomeini a Teheran

Thomas Erdbrink / 'the New York Times'
3 min
Un nen és evacuat de l'edifici del Parlament iranià atacat.

TeheranAlmenys 12 persones han mort i 42 més han resultat ferides aquest dimecres en dos atacs suïcides devastadors a dos dels símbols més potents de l'Iran: el Parlament nacional i el mausoleu del fundador de la República Islàmica, l'aiatol·là Ruhollah Khomeini.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'Estat Islàmic s'ha atribuït immediatament l'autoria de l'acció; si això resulta ser cert, els atacs serien la primera acció important del grup terrorista dins de les fronteres de l'Iran. Les sospites de Teheran també s'han adreçat a l'Aràbia Saudita, l'enemic de l'Iran a la regió, que ha sigut recentment encoratjada per una visita del president Trump a Riad en què va animar els països del golf Pèrsic a plantar cara a la república dels aiatol·làs.

Segons sostenen els iranians, l'Estat Islàmic està indissolublement unit a l'Aràbia Saudita. Hamidreza Taraghi, analista de línia dura amb vincles amb el líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Ali Khamenei, ha afirmat que "el suport a la ideologia, el finançament i la logística" dels jihadistes "és totalment compatible amb el patrocini de l'Aràbia Saudita". "Tots dos són el mateix", ha afegit.

La policia es disposa a evacuar els diputats que han quedat atrapats al Parlament iranià.

Els atacs d'aquest matí al Parlament de Teheran segueixen el patró conegut de l'Estat Islàmic d'assalts simultanis en diversos llocs. Els terroristes anaven armats amb rifles i cinturons d'explosius i han irromput a la cambra legislativa i al mausoleu de Khomeini. 6 atacants han resultat morts: 4 dins de l'edifici i 2 més en el monument fúnebre, a uns 12 quilòmetres de distància del Parlament i destinació de turistes i peregrins.

Segons alguns mitjans, els parlamentaris no han interromput la sessió i el ministre de l'Interior ja ha demanat una reunió d'urgència.

Segons les agències de notícies locals, almenys un atacant ha detonat el cinturó d'explosius que duia a l'entrada del mausoleu i un altre s'ha suïcidat, suposadament, ingerint una pastilla de cianur.

El president del Parlament, Ali Larijani, ha intentat treure importància als atacs parlant-ne com un "incident menor" d'"alguns terroristes covards" que s'havien infiltrat en el complex legislatiu.

L'Estat Islàmic ha publicat un vídeo que mostra un home ple de sang estès a terra al Parlament, mentre que un home armat al fons crida: "Gràcies a Déu! Et penses que marxarem? Ens quedem aquí, si Déu vol".

Els d'avui són els primers atacs terroristes en més d'una dècada a Teheran i arriben poc més de dues setmanes després que Donald Trump, al costat de l'Aràbia Saudita i els seus aliats, es van comprometre a aïllar l'Iran, a qui acusen de desestabilitzar la regió. En aquesta visita a Riad, el president nord-americà va aprofitar per fer negocis i va vendre armes als saudites. El ministre d'Afers Estrangers iranià, Mohammad Javad Zarif, ha arribat a suggerir que Trump va anar a "munyir" l'Aràbia Saudita.

L'Iran i Aràbia Saudita són els principals països en els costats oposats del Pròxim Orient, dividits entre xiïtes i sunnites. L'Iran té assessors militars a l'Iraq i a Síria, i controla i finança milícies en aquests països i al Líban i també té certa influència sobre els houthis a la guerra del Iemen, i que sovint parla en suport dels xiïtes a Bahrain, un grup majoritari que diu que l'Iran està reprimit per la monarquia sunnita.

Per la seva banda, l'Aràbia Saudita recentment ha elevat el to contra l'Iran, i ha conduït altres socis de la regió a aïllar Qatar, el país del golf Pèrsic.

stats