BRASIL
Internacional 21/10/2017

‘Pinso’ perquè mengin els nens pobres

Polèmica a São Paulo per l’aliment granulat elaborat amb productes a punt de caducar

Marta Rodríguez
2 min
Un grup de pares i mares protestant amb els fills contra la proposta alimentària.

Barcelona¿Caritat mal entesa o simplement humiliació, una idea sense solta ni volta? La polèmica està servida, i mai més ben dit, a São Paulo, la capital econòmica del Brasil. L’alcalde de la ciutat, el populista empresari João Doria, s’ha empescat una insòlita iniciativa, diu, per eliminar la gana, que consisteix en el reaprofitament i reciclatge d’aliments a punt de caducar que ja no es poden posar a la venda o que la indústria alimentària descarta pel seu aspecte, per fer-ne granulats en sec.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Com si fossin unes boles de cereals o, amb una comparativa encara més cruel, menjar per a gossos. La idea ha causat indignació entre molts col·lectius perquè entenen que el producte resultant no té prou garanties higièniques ni qualitat nutricional i, a més, suposa una humiliació amb totes les lletres per a la població més desafavorida, perquè l’aliment prové de les restes que ningú vol. Com a mostra de la contestació pública, el malnom que ja ha rebut aquest experiment entre els habitants de la ciutat: pinso per a pobres.

L’alcalde Doria, que apunta a candidat presidencial l’any vinent, ha justificat aquesta farinata com una bona iniciativa “desenvolupada per científics” i elaborada amb “enorme cura i aprovada per l’Ajuntament amb tots els suports acadèmics i científics”. En una compareixença, l’alcalde ha assegurat que les mostres que li han fet arribar superen les exigències del seu paladar: “És bo, jo ja n’he menjat, té diversos gustos i fins i tot l’exèrcit en fa servir en situacions d’emergència i durant anys és el que han menjat els astronautes a l’espai”.

Preguntes de la fiscalia

Però la farinata no és només un problema social, sinó que la Fiscalia de São Paulo ha enviat a l’Ajuntament un requisitori per obtenir informació tècnica del granulat. Es plantegen cinc preguntes en aquesta investigació, entre les quals “Quin motiu hi ha per substituir l’aliment convencional per la nutrició d’emergència?” i “De què està fet el granulat? Quina és la seva composició i el valor nutritiu?”

La Plataforma Sinergia, l’ONG d’on ha sortit la idea del producte, ha defensat el pinso com una alternativa “pràctica i eficaç per combatre la fam al món”, i ha afirmat, a través d’un comunicat, que és un aliment “totalment segur que es pot utilitzar en sopes, pans i galetes, entre d’altres”. L’entitat obtindria els drets per distribuir l’aliment sense haver d’acudir a una licitació pública, segons informa l’agència Efe. Un dels defensors del projecte és l’arquebisbe de São Paulo, Odilio Scherer, que ha sol·licitat que la polèmica no es polititzi ni s’acabi convertint en una campanya mediàtica contra l’alcalde.

Res de tot això ha convençut col·lectius socials i grups de pares i mares que, quan van tenir coneixement de la iniciativa, van sortir amb els fills al carrer per protestar contra una política municipal que qualifiquen de caritativa i humiliant. Els cartells que portaven resumien a la perfecció quina és l’alternativa que defensen: “Per un dinar escolar digne”, “Més verdura i menys ració” i “Volem menjar de debò”. Els ha sortit un gran aliat, perquè el Consell Regional de Nutrició de São Paulo assegura que el suplement no té valor nutritiu i atempta contra el dret humà a una alimentació adequada.

stats