Crisi de l'euro
Internacional 04/06/2012

Portugal aprova l'examen financer de la 'troica'

El govern assegura que "no demanaran més temps ni més diners". Les estadístiques milloren però l'atur està en màxims històrics i queden dubtes de què passarà quan el país hagi de tornar a finançar-se en els mercats

Efe
3 min

LisboaPortugal, que viu des de fa setmanes una relativa calma, ha aprovat el nou examen de la 'troica' a les seves finances, que conclou avui. Les paraules del primer ministre, Pedro Passos Coelho, en què assegura que el seu país "no demanarà ni més temps ni més diners" –paraules que s'han convertit en una mena de lema oficial– semblava haver tranquil·litzat inversors, analistes i agències de qualificació, encara que sense arribar al punt d'esvair tots els dubtes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els tècnics de la 'troica', que van concedir fa un any a Portugal un rescat financer de 78.000 milions d'euros, han conclòs en les últimes dues setmanes una altra avaluació trimestral sobre el compliment del programa d'ajustos vinculat a l'ajuda.

En mitjans oficials i fonts del mercat ja s'esperava que l'examen de la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Central Europeu (BCE) tornaria a ser favorable i el país podria rebre un altre dels trams de l'ajuda, que s'elevaria a 4.000 milions d'euros.

Mentrestant, tot i que les severes retallades afecten el dia a dia del ciutadà mitjà, el clima de consens polític entre els principals partits i l'escassa conflictivitat social contribueixen, segons el Govern, a alleugerir la pressió sobre el país.

El responsable de mercat de deute del banc d'inversió lusità Carregosa, Filipe Silva, creu, com altres analistes consultats per Efe, que Portugal només tornaria a ser el centre d'atenció "en cas que es detectessin sorpreses en els seus comptes públics".

Les obligacions lusitanes a deu anys, que serveixen de referència en el mercat, estan a l'entorn del 12%, un valor encara molt alt però que es manté estable des del febrer, poc després que batés un nou rècord en superar el 17%.

Portugal ha aconseguit diferenciar-se sensiblement de Grècia, que alguns experts veuen amb un peu fora de l'euro mentre segueix sense aconseguir donar mostres de confiança als mercats, i les seves obligacions a deu anys estan en el 29% d'interès.

Alemanya paga pels mateixos títols un 1,36%, Irlanda, que també va rebre assistència financera de la UE i l'FMI, ronda el 7,4%, i Espanya i Itàlia prop del 6,4% i el 5,7% respectivament, perillosament a prop de la barrera del 7%.

"No és que els inversors esperin posar sota el focus un país o un altre, el fet és que Portugal ja està complint amb els paràmetres", assenyala Silva en relació amb la diferent evolució de cada bo i amb l'especulació que pateixen els països no rescatats.

No obstant això, els analistes recorden que Portugal ha de tornar a subhastar deute a llarg termini –més de dos anys– a partir del segon semestre del 2013, cosa que no fa des de l'abril del 2011 gràcies al rescat, que li ha evitat emetre unes obligacions per les quals hauria de pagar interessos desorbitats.

"Els dubtes segueixen vigents, no se sap si amb el temps d'assistència financera n'hi haurà prou, encara que algunes dades econòmiques siguin positives; pot ser que al país li calgui demanar més fons", ha advertit Filipe Silva.

No obstant això, fins i tot Moody's aprova ara els passos fets per Portugal en assenyalar en el seu últim informe sobre perspectives creditícies que "les estadístiques del primer trimestre del 2012 indiquen que hi ha lloc per a l'optimisme".

L'agència de qualificació financera va destacar que la caiguda del PIB portuguès entre el gener i el març va ser del 2,2% respecte al mateix període de l'any anterior, lluny del 3% de recessió que es preveu de mitjana per al 2012.

stats