Internacional 06/05/2012

Prop del 30% dels francesos residents a Catalunya ja ha votat en la segona volta de les presidencials

La cònsol general a Barcelona, Anne Grillo, pronostica una participació més alta que en la primera volta de fa quinze dies

Acn
2 min
Imatge d'una de les meses al col·legi electoral que s'ha habilitat al Liceu Francès / ACN

BarcelonaAl voltant del 30% dels votants francesos de la circumscripció consular de Barcelona ja ha dipositat el vot a les urnes en la segona volta de les eleccions presidencials que han de portar al capdavant de França Nicolas Sarkozy o François Hollande. Ho ha explicat la cònsol general, Anne Grillo, que ha pronosticat també un augment, encara que no significatiu, en la participació dels francesos als col·legis que s'han habilitat en ciutats com Barcelona, Reus, Girona o Figueres. De fet, en la primera volta a les presidencials fa quinze dies, la participació a la zona d'influència del consolat va ser del 37,5%. Grillo també ha xifrat a l'alça el nombre d'electors que han escollit emetre vot delegat, els vots 'par procuration', és a dir, una autorització per delegar el vot a un altre ciutadà que votarà en una urna directament a França. Segons la cònsol, tradicionalment a la segona volta hi ha més vots delegats, però en aquests comicis han passat de la quinzena per a la primera ronda a la quarantena de peticions per a aquest diumenge.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El col·legi del Liceu Francès, amb un cens electoral molt alt, ha rebut la majoria dels vots entre les 13.00 i les 15.00 de la tarda –els ciutadans poden votar fins a les 18.006–. Grillo ha xifrat la participació al voltant del 30%, i tenint en compte que ja ha passat el punt del migdia, calcula que la participació podria superar el 37,5% de la primera volta –la xifra més alta que es va registrar a l'Estat.

Josephine és una de les ciutadanes que ha dipositat el seu vot al Liceu. Creu que toca un vot de canvi a França perquè el seu país pesa en les presa de decisions europea i, per tant, pot comportar una deriva econòmica en les decisions dels Vint-i-set. Aposta per incentivar "el consum" en comptes de l'"austeritat".

Una veu contrària és la de Christophe. Per ell, "el canvi és seguir amb Sarkozy", perquè creu que és l'únic que pot tirar endavant les "reformes" que necessita el país i Europa per sortir del pou. Discrepa de la campanya "bruta" en contra de l'estat espanyol i dels immigrants que ha protagonitzat Nicolas Sarkozy, però en cap cas veu François Hollande com un líder "capacitat".

stats