INTERCANVI DE PODERS A RÚSSIA
Internacional 08/05/2012

Putin torna al Kremlin per sis anys amb protestes al carrer

Vladímir Putin ja torna a governar Rússia des del Kremlin. Però l'escenari és molt diferent des del 2008. Una part important de la societat russa és molt crítica i ahir hi va haver manifestacions en contra.

Bricio Segovia
2 min
Putin torna al Kremlin per sis  anys amb protestes al carrer

MOSCOUDes d'ahir Rússia té un nou president: Vladímir Putin. Tot i que el terme nou és relatiu perquè l'exagent de la KGB ja va ocupar el càrrec entre 2000 i 2008. Entremig ha sigut primer ministre, de manera que no ha deixat mai de manar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després de jurar el seu tercer mandat com a cap de l'Estat en una breu cerimònia al Gran Palau del Kremlin, Putin serà el primer president rus que podrà estar al poder durant sis anys abans de convocar noves eleccions. És el regal que li ha deixat el seu predecessor i company de tàndem, Dmitri Medvédev, que va reformar la Constitució per ampliar dos anys més el mandat. A canvi, el nou president el va proposar com a premier . Un intercanvi de cadires en tota regla.

En l'acte d'investidura, Putin va oferir un discurs de cinc minuts en què va destacar que el país està afrontant problemes d'"una nova naturalesa i escala".

"Volem i viurem en un país democràtic, on tothom té llibertat a exercir la seva feina i desenvolupar el seu talent", va dir Putin mentre les forces de seguretat detenien uns 120 opositors que participaven a Moscou en una protesta no autoritzada. Aquesta resposta policial passava l'endemà que entre 8.000 i 100.000 persones, segons les autoritats i el organitzadors respectivament, es reunissin per reactivar les multitudinàries protestes que han tingut lloc a la capital d'ençà que Putin va anunciar la intenció de tornar al Kremlin al desembre. En aquesta ocasió, més de 400 activistes van acabar a la presó enmig d'una violenta manifestació.

L'home fort de Rússia es troba ara amb un país que té poc a veure amb aquell de fa dotze anys, quan Borís Ieltsin li cedia el principal càrrec de la nació. Putin té com a repte la millora d'unes infraestructures molt desgastades en un escenari econòmic advers. Ara, però, no comptarà amb Alexéi Kudrin, que va ser el seu ministre de Finances durant tots aquests anys.

La corrupció, segons els últims sondejos, és la principal preocupació dels russos. Medvédev mateix va admetre la setmana passada, en l'última entrevista televisada, que la seva lluita contra la corrupció havia sigut ineficient perquè "els buròcrates són una corporació".

Arran d'aquesta entrevista, Medvédev ha sigut molt criticat. L'analista polític i membre del moviment opositor Solidaritat, Andréi Piontkovski, afirmava en un article publicat a la premsa russa que la funció principal de Medvédev com a president ha sigut posposar l'actual moviment de protestes "perquè tothom esperava que fes alguna millora". Segons Piontkovski, si Putin hagués estat al capdavant del país, les protestes haurien començat el 2008, però gràcies a Medvédev l'oposició ha perdut quatre anys. I afegia: "Ara no obtindrem canvis fins al 2018. Això és el que ha convertit Medvédev en un president perfecte per a Putin".

Un nou escenari

En els vuit anys que va ser a la presidència, Putin va aparèixer navegant en un submarí, muntant a cavall o conduint una Harley Davidson. Tot per mostrar-se com un líder fort. Però ara Putin arriba al poder afeblit i amb una fórmula política que comença a donar símptomes de desgast. I per recuperar la popularitat entre una població cada cop més frustrada i empipada, li caldrà alguna cosa més que fer-se una foto amb un tanc i un Kalàixnikov.

stats