PRIMAVERA ÀRAB
Internacional 24/12/2014

Qatar fa les paus amb Egipte tancant un canal d’Al-Jazira

L’Aràbia Saudita apadrina una reconciliació clau per a la regió

Ricard G. Samaranch
3 min
El president egipci, Abdel Fattah al-Sissi, passant revista a una guàrdia d’honor ahir a la Xina, on era de viatge oficial.

El CaireLa Guerra Freda entre Qatar i Egipte sembla que ha acabat. I, com a mostra, la decisió de l’influent conglomerat televisiu qatarià Al-Jazira de suspendre les emissions del seu canal d’informació per satèl·lit dedicat exclusivament a les informacions egípcies, molt crític amb el règim d’Abdel Fattah al-Sissi. El gest arriba tres dies després d’una reunió entre el rais Al-Sissi i el cap dels serveis d’intel·ligència de Qatar patrocinada per l’Aràbia Saudita, que ha exercit de mediador entre els dos països. Aquesta realineació estratègica podria ressonar en altres punts d’una regió en plena convulsió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El conflicte entre el Caire i Doha va esclatar després del cop d’estat del juliol del 2013 que va deposar el president islamista Mohammed Mursi, un bon aliat de Qatar en la seva política de promoure partits i faccions islamistes a tot el Pròxim Orient. El pròsper emirat del golf Pèrsic va donar asil polític als dirigents dels Germans Musulmans que van poder escapar de la ferotge repressió desencadenada pel nou règim.

A més, segons la percepció del govern egipci, Qatar va utilitzar Al-Jazira per desestabilitzar-lo i promoure les tesis dels Germans Musulmans, declarats “organització terrorista” per les autoritats fa un any. Poc després del cop, les oficines d’Al-Jazira a Egipte van ser clausurades i diversos dels seus periodistes van ser detinguts. Entre ells, tres reporters del canal en anglès -un d’ells de nacionalitat australiana-, que van ser condemnats a llargues penes de presó. Precisament, la distensió amb Qatar podria propiciar aviat una solució al seu cas.

Prudència en la primera reacció

La reacció inicial del Caire després de la notícia va ser de satisfacció, però a la vegada de cautela. “Era una demanda clau proposada pels mediadors… No podíem normalitzar les relacions amb Qatar si tenien un canal que es dedica a atacar-nos”, va declarar al diari oficialista Al Ahram un alt càrrec del ministeri d’Exteriors egipci que no es va voler identificar. Per la seva banda, Al-Jazira va justificar el tancament del canal Egipte en Directe com una reestructuració de diverses de les seves cadenes regionals.

La détente entre Egipte i Qatar és resultat directe de la reconciliació entre el petit emirat i l’Aràbia Saudita, segellada en una cimera extraordinària al novembre del Consell de Cooperació del Golf, l’organització que reuneix tots els països de la península Aràbiga. Arran de l’esclat de la Primavera Àrab, la rivalitat geoestratègica entre les dues petromonarquies del Golf s’havia intensificat, cosa que havia provocat la retirada d’ambaixadors. Mentre que Qatar donava suport a l’ascens dels Germans Musulmans i altres forces favorables al canvi a la regió, la família reial saudita apostava per mantenir l’ statu quo, temorosa d’una possible revolta de naturalesa islamista.

La seva acarnissada competició per l’hegemonia regional es va estendre també a Síria, encara que tots dos països donen suport a la caiguda de Baixar al-Assad. El fet que patrocinessin milícies rivals de l’oposició siriana va ser un dels factors que va impedir que s’unissin abans de l’eclosió dels moviments jihadistes. Pels experts, el nou equilibri regional podria cristal·litzar en una dinàmica de cooperació entre l’Aràbia Saudita, Qatar i Egipte en els conflictes a la regió. La seva entesa és especialment necessària a Líbia, on han armat milícies enfrontades al camp de batalla.

Algèria executa l’autor de la decapitació del muntanyenc francès

L’exèrcit algerià va matar ahir de matinada el cap de la filial de l’Estat Islàmic en aquell país, Abdelmalek al-Guri, autor del segrest i la decapitació del muntanyenc francès Hervé Gourdel. El govern d’Algèria va informar que havia dut a terme una operació militar que “va permetre l’eliminació de tres terroristes” de Yund al Jilafa (Soldats del Califat), el braç de l’EI al país. Al-Guri i els altres dos homes es trobaven dins un vehicle a Issers, a l’est de la capital, quan van ser abatuts pels militars. Dins del cotxe s’hi van trobar fusells, un cinturó d’explosius i telèfons mòbils. Al-Guri, de 36 anys, era un dels terroristes més buscats d’Algèria, amb el seu excap, Abdelmalek Drukdel, que segueix fidel a Al-Qaida.

stats