Internacional 29/06/2012

Què hi ha entre Assange i els EUA?

Els EUA no han fet cap reclamació oficial per jutjar al lider de Wikileaks, però l'equip d'Assange tem un possible complot per acabar condemnant-lo a pena de mort o cadena perpètua

Ferran Montoliu
2 min
El fundador de Wikileaks, Julian Assange, en una imatge d'arxiu del desembre del 2011. / GEOFF CADDICK / AFP

BarcelonaA Suècia Assange hauria d'enfrontar dues denúncies per delictes sexuals per uns fets de l'any 2010, el fundador de Wikileaks, però, es defensa dient que les relacions van ser consentides i no sembla especialment preocupat per les conseqüències que li podrien comportar les denúncies. El que preocupa a Assange és que, un cop a Suècia, aquest país podria extradir-lo als EUA, que de fet, no ha formalitzat cap sol·licitud.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“La realitat és que està patint una persecució política dels EUA, i s'enfronta a la pena de mort o a cadena perpètua a la presó”, va dir un membre de l'equip legal d'Assange a 'The Guardian'.

Els EUA no han manifestat en cap moment la intenció de demanar l'extradició de l'activista l'australià, però diverses personalitats polítiques americanes han declarat públicament que ha de ser executat o com a mínim condemnat.

Newt Gingrich, excandidat a les primàries del partit Republicà dels EUA, va dir a la cadena Fox News que Julian Assange mereixia ser perseguit i executat, i el va classificar com a “enemic de combat”. “El terrorisme d'informació, que provoca que persones siguin assassinades és terrorisme, i Julian Assange està implicat en terrorisme”, va sentenciar Gingrich a la Fox.

Un alcalde nord-americà va escriure una columna que duia per títol: “5 raons per les que la CIA ja hauria d'haver matat Julian Assange” l'any 2010. El mateix any, Sarah Palin, del Tea Party, va escriure a la seva pàgina de Facebook que l'australià mereixia el mateix tracte que els terroristes i els insurgents.

Tot i la quantitat d'opinions de polítics nord-americans favorables a jutjar Assange, també n'hi ha que el defensen, i el govern dels EUA no ha sol·licitat oficialment la seva extradició ni a Suècia ni a Regne Unit.

Ron Paul, congressista republicà i excandidat a les primàries del partit, ha defensat en diverses ocasions les accions de Wikileaks, i ha arribat a valorar els seus membres com a herois. “La reacció histèrica a les publicacions de Wikileaks no és més que un exemple de matar al missatger per les males notícies”, va dir Paul al Congrés i va continuar la seva defensa dient que les filtracions de la organització són positives i en cap cas ha provocat la mort de cap ciutadà nord-americà.

stats