Internacional 24/12/2011

Cuba anuncia l'indult de 2.900 presos però no avança en la política migratòria

S'esperava que Raúl Castro comuniqués una flexibilització de les normes per entrar i sortir de l'¡lla en el discurs d'aquest dissabte a l'Assemblea Nacional, però només ha dit que seran "graduals"

Efe
3 min
Raul Castro en el discurs a l'Assemblea Nacional

L'HavanaEl president de Cuba, Raúl Castro, ha anunciat aquest dissabte a la matinada (hora catalana) l'indult per a més de 2.900 presos i l'excarceració de 86 estrangers en el seu discurs davant l'Assemblea Nacional, on ha ratificat la seva voluntat de canvis graduals en la política migratòria, fins ara molt restrictiva, tot i que no n'ha donat detalls ni terminis.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El general Castro ha presentat aquest indult, aprovat pel Consell d'Estat i un dels més amplis de les últimes dècades, com "un gest humanitari i sobirà" que respon a "la política establerta" i a sol·licituds de familiars i institucions religioses. Pel president cubà, la decisió també és "una mostra més de la generositat i fortalesa de la revolució", i hi han influït la visita anunciada del papa Benet XVI a l'illa, prevista per al març, i la celebració, també l'any que ve, del 400 aniversari de la troballa de la Mare de Déu de la Caritat del Coure, patrona de Cuba.

Dels indults, que seran efectius en els pròxims dies, no se'n beneficiaran, excepte escasses excepcions, els condemnats per delictes d'espionatge, terrorisme, assassinat, homicidi, tràfic de drogues, pederàstia amb violència, robatori amb força en un habitatge, violació i corrupció de menors.

En tots els casos, els indultats, alguns d'ells condemnats per delictes contra la seguretat de l'Estat, "han complert una part important de la pena a la presó i han mostrat un bon comportament". S'han tingut en compte també circumstàncies com ara l'edat i les malalties que pateixen, i també el temps extingit de les seves condemnes.

En el cas de les excarceracions d'estrangers condemnats per delictes comesos a Cuba, entre els quals s'inclouen 13 dones, Castro ha explicat que sortiran "sota la condició prèvia que els governs de les seves nacions d'origen acceptin la seva repatriació".

Fonts de la cancelleria cubana han informat que entre els estrangers beneficiats amb aquesta mesura no hi ha el contractista nord-americà Alan Gross, condemnat a 15 anys de presó per plans subversius contra l'illa, i que constitueix un dels principals esculls polítics entre Cuba i EUA.

Expectatives frustrades

L'anunci sobre indults ha estat el més important dels que ha fet el president cubà en una sessió parlamentària, que s'esperava amb una gran expectació que ha arribat fins i tot a les xarxes socials, ja que es preveia que Castro hi anunciés novetats sobre l'"actualització" i "flexibilització "de la política migratòria de la qual va parlar en la sessió parlamentària d'agost.

No obstant això, Raúl Castro ha refredat aquestes expectatives perquè, si bé ha ratificat la "invariable voluntat" d'introduir canvis en la política migratòria, l'únic que ha aclarit és que seran "graduals".

"No han faltat les exhortacions ben i mal intencionades perquè apressem el pas, i n'hi ha que pretenen imposar la seqüència i abast de les mesures per adoptar, com si es tractés d'alguna cosa insignificant i no del destí de la revolució i la pàtria", ha dit Castro.

Als que reclamen amb urgència una reforma migratòria, els ha demanat que no oblidin "les circumstàncies excepcionals en què viu Cuba, sota el cèrcol que comporta la política d'ingerència i subversiva" dels Estats Units.

Viatjar a l'exterior, o tornar a la illa en el cas dels emigrats, és un dels anhels més grans dels cubans, sotmesos a tràmits restrictius com el permís de sortida (la targeta blanca) que concedeix el govern, cartes d'invitació o els elevats costos d'aquests tràmits.

stats