CANVI CLIMÀTIC
Internacional 25/10/2016

Rècord de concentració de gasos d’efecte hivernacle

El nivell global de CO2 supera per primer cop les 400 parts per milió

Anna Moyà
3 min
Una dona i una nena, amb màscares per la contaminació a Pequín / AFP

BarcelonaEl nivell mundial de concentració de diòxid de carboni (CO 2 ), el principal gas responsable de l’escalfament del planeta, va batre un rècord històric durant l’any 2015, i es confirma, així, que el canvi climàtic i els factors que l’alimenten són imparables. Ho va advertir ahir l’Organització Mundial de la Meteorologia (OMM), després de publicar el butlletí sobre els gasos d’efecte hivernacle que elabora cada any.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons l’informe de l’OMM, la concentració atmosfèrica de CO 2 va superar l’any passat les 400 parts per milió (ppm), un llindar que s’havia traspassat abans en llocs concrets del planeta durant diversos mesos, però mai a escala global i durant un any sencer. Com a dada, a principis de la Revolució Industrial la concentració atmosfèrica era de 278 ppm, una xifra que representava un equilibri entre l’atmosfera, els oceans i la biosfera.

L’efecte del Niño

El document adverteix que els nivells de diòxid de carboni també van a l’alça en el que portem de 2016 i que s’espera que es bati un nou rècord com a conseqüència del fenomen climàtic del Niño, que ha tingut efectes devastadors en diverses zones del món durant l’últim any i mig. El fenomen ha provocat sequeres a les regions tropicals i ha reduït la capacitat dels boscos, la vegetació i els oceans d’absorbir fins a la meitat de les emissions de diòxid de carboni.

Segons les prediccions de l’estació més antiga de vigilància de gasos d’efecte hivernacle, situada a Hawaii, el límit superat el 2015 és gairebé irreversible i s’espera que la presència de diòxid de carboni es mantingui per sobre de les 400 ppm durant tot el 2016, i que no torni a baixar fins d’aquí diverses generacions.

“Els anys en què ens trobem amb el Niño els nivells [de concentració] segur que augmenten, però és cert que quan el fenomen no es produeix la concentració també creix, de manera que l’única manera de reduir la presència de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera és eliminant les emissions i promovent la proliferació de boscos”, va explicar ahir el secretari general de l’OMM, Petteri Taalas.

En una roda de premsa, Taalas va instar ahir els líders mundials a passar “de les paraules als fets” i a establir una vegada per totes uns objectius vinculants de reducció d’emissions per a tots els països. “Hem de passar de la voluntat política a l’acció i reduir les emissions de manera radical. Aquesta és l’única via per reduir la corba de creixement”, va afegir el científic.

Durant els últims quinze anys el forçant radiatiu, que és l’indicador que determina l’escalfament del clima, ha augmentat un 37% a causa dels gasos d’efecte hivernacle de llarga durada. A part del diòxid de carboni, que és l’autèntic problema, ja que es queda a l’atmosfera durant milers d’anys i a l’oceà encara més temps, també s’hi troben gasos com el metà (CH 4 ) i l’òxid nitrós (N 2 O), que deriven de les activitats industrials, agrícoles i domèstiques.

El gas més perjudicial

Entre el 1990 i el 2015 el CO 2 ha contribuït en aproximadament un 65% a l’augment total del forçant radiatiu causat pels gasos de l’efecte hivernacle de llarga durada.

“Si no ens fem càrrec de les emissions de diòxid de carboni, no podem fer front al canvi climàtic ni limitar l’augment de la temperatura a +2 ºC respecte als nivells anteriors a la Revolució Industrial”, diu l’informe publicat per l’OMM.

Aproximadament una quarta part de les emissions totals de CO 2 són absorbides pels oceans i una altra quarta part per la biosfera, de manera que només a través d’aquestes dues vies es redueixen a la meitat les quantitats d’aquest gas a l’atmosfera.

Les activitats humanes com la crema de combustibles fòssils han alterat l’equilibri natural i és per això que el 2015 la mitjana mundial de concentració de diòxid de carboni s’ha situat un 144% per sobre del seu nivell durant l’era preindustrial.

Del 2014 al 2015 l’increment d’aquest gas ha sigut superior al de l’any anterior i a la mitjana dels deu últims anys.

stats