Internacional 19/04/2015

"Hem dit massa cops 'mai més'": la cap de la diplomàcia europea demana actuar

Federica Mogherini reclama als estats europeus que es moguin per evitar més naufragis de pasteres. Renzi lamenta la nova tragèdia: "Com ens podem quedar com si res?"

Ara
2 min
La cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, presidint la reunió de ministres d'Exteriors de la UE. Foto: Francois Lenoir/Reuters

BarcelonaLa cap de la diplomàcia de la UE, Federica Mogherini, ha reclamat als governs europeus aquest diumenge que donin suport a les accions per protegir els immigrants que es llancen al Mediterrani en embarcacions precàries.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Hem dit massa cops 'mai més'", ha assegurat Mogherini, que ha assegurat que ara és hora "d'actuar per acabar amb aquestes tragèdies sense esperar més". "Hem de salvar vides humanes tots junts, igual que protegim tots junts les nostres fronteres i lluitem contra el tràfic de persones".

Per la seva banda, el primer ministre italià, Matteo Renzi, ha interromput la seva agenda aquest diumenge i ha tornat a Roma per seguir l'operatiu de rescat de la pastera que ha naufragat amb 700 immigrants al canal de Sicília.

Renzi, que participava en un acte electoral del seu partit, ha confirmat la mort de 28 persones, "però en seran moltes més", ha lamentat.

"No podem parlar de la bellesa del Mediterrani mentre cada dia hi hagi tragèdies com aquesta. Som testimonis del dolor de tanta gent, de generacions que moren en un moment en què la comunicació és global. Com ens podem quedar com si res?", s'ha preguntat el primer ministre.

Matteo Renzi ja ha telefonat al president francès, François Hollande, amb qui han analitzat la situació després d'aquest nou naufragi.

Hollande ha fet una crida a intensificar els esforços europeus per rescatar els immigrants que naveguen en pasteres cap a Europa: "Necessitem més embarcacions, més avions i una lluita molt més intensa contra el tràfic de persones", ha dit el president francès.

Desesperació i crides a actuar

El primer ministre maltès, Joseph Muscat, també està seguint les operacions de rescat i ha explicat amb impotència la penositat dels treballs: "Es busquen els supervivents entre els cadàvers que suren a l'aigua".

Entre les reaccions polítiques recollides aquest matí hi ha també la del president del Parlament Europeu, Martin Schulz, que ha reclamat "una solució urgent i general".

"Aquests fets confirmen un cop més la inestabilitat de la situació a Líbia i la urgència de trobar una solució política al conflicte que viu el país", ha dit Schulz.

El papa Francesc, que ahir ja va reclamar que la UE es mobilitzi, ha tornat a reclamar a la comunitat internacional que actuiï "amb decisió" per prevenir altres tragèdies i ha recordat que les víctimes "són homes i dones com nosaltres", "famolencs, perseguits, víctimes de la guerra".

Save the Children reclama una reunió urgent dels líders europeus

Save the Children ha demanat una reunió urgent de tots els líders de la Unió europea perquè acordin un pla immediat que acabi amb els naufragis. En un comunicat, l'organització insta els presidents dels diferents països que es reuneixin en un màxim de 48 hores per abordar la situació. "El que està passant al Mediterrani no és un accident, és un resultat directe de les nostres polítiques. Quants nens innocents més i les seves famílies han de morir perquè els nostres líders reaccionin?", diu l'escrit. Així mateix, Save the Children ha alertat dels testimonis de nens que arriben a Lampedusa, Sicília, Calàbria i Apúlia i ha mostrat la seva preocupació per la violència que han presenciat i experimentat a Líbia.

stats