República Txeca
Internacional 23/04/2012

Perilla la unitat del govern txec mentre el primer ministre busca una nova coalició

Després que un grup de diputats marxés d'un dels partits de coalició, l'executiu perd la força suficient per seguir governant. El primer ministre txec, Petr Necas, negocia amb la líder dels dissidents per formar un nou tripartit i evitar eleccions anticipades

Ara
1 min

BARCELONAEls dos partits més forts de la coalició de tripartit que governa a la República Txeca –el conservador ODS i el conservador-liberal TOP 09– busquen contrarellotge arribar a un acord amb un grup de diputats dissidents de la formació Afers Públics (VV) –el tercer partit que integra el govern.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La crisi en l'executiu txec es va desencadenar per la disputa interna sorgida en la formació VV arran d'un delicte de corrupció del líder del grup, Vitek Barta. Barta va ser sentenciat a 18 mesos de suspensió per haver subornat membres del partit per garantir la seva lleialtat. Un grup de diputats, liderats per Karolina Peake, van decidir marxar de la coalició amb motiu de protesta. Aquesta decisió ha debilitat el tripartit, que, ara per ara, no té la majoria necessària per governar.

El primer ministre txec, Petr Necas, havia donat un ultimàtum a Peake: o bé aconseguia suficient suport per crear un grup parlamentari –per poder formar una nova coalició governamental conjuntament amb els partits ODS i el TOP 09– o bé s'haurien de convocar eleccions anticipades a finals de juny.

Aquest dilluns, la líder dels dissidents ha anunciat que disposa del suport suficient –10 diputats– per formar la nova plataforma, que encara no ha sigut registrada ni té nom.

L'actual tripartit es dissoldrà finalment el 27 d'abril.

stats