CURSA REPUBLICANA
Internacional 24/01/2012

Romney va declarar 34,7 milions d'euros i en va pagar 4,7 d'impostos

El candidat republicà té una taxa fiscal del 15,4%, mentre que les rendes al treball es graven amb un 35%. És un dels homes més rics que s'ha postul·lat per a la Casa Blanca

Reuters
2 min
Romney (esquerra) saluda Gingrich, després del debat de Tampa / GETTY

WashingtonEl candidat republicà Mitt Romney ha fet públiques les seves declaracions de la renda, que han revelat que entre els anys 2010 i 2011, va guanyar 45,2 milions de dòlars (34,7 milions d'euros) i en va pagar 6,2 (4,7) a hisenda.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El milionari, un dels favorits a guanyar la cursa republicana per ser escollit candidat a president, ha cedit a la pressió de les últimes setmanes sobre el seu gran patrimoni. De la seva declaració es desprèn que tant ell com la seva dona, Ann, van pagar una taxa fiscal de 13,9% el 2010 i pagaran un 15,4% pel 2011. Es tracta d'un percentatge molt inferior al que paguen la majoria d'assalariats nord-americans, un 35%. El motiu és que les rendes del capital tenen un tractament fiscal més favorable que els del treball.

Romney va publicar les seves declaracions d'impostos després d'una setmana molt moguda en què el seu principal rival Newt Gingrich va qüestionar si Romney estava ocultant informació sobre les seves finances. De fet, molts atribueixen a aquesta polèmica la seva derrota a les primàries de Carolina del Sud, on es va imposar Gringrich

Paradís fiscal a les Illes Caiman

A més, Romney disposa de fonts no quantificats a les Illes Gran Caiman i altres països. Els seus assessors asseguren que les participacions en les Illes Caiman-juntament amb els ingressos d'un compte bancari a Suïssa que es va tancar el 2010 van ser incloses en les declaracions d'impostos i que no hi va haver evasió.

De les declaracions també es desprèn una important contribució en temes benèfics. Romney i la seva dona van aportar 7 milions de dòlars (5,3 milions d'euros) en aquest concepte, que en la major part van anar a parar a l'Església mormona.

Romney, que s'estima té un patrimoni net d'entre 190 i 250 milions dòlars, és un dels nord-americans més rics que s'han postulat per dirigir la Casa Blanca.

stats