CURSA PRESIDENCIAL ALS EUA
Internacional 22/06/2012

Romney recapta més per a la campanya que Obama

Michael Barbaro
2 min
El candidat republicà, Mitt Romney, dimarts a l'estat de Michigan.

THE NEW YORK TIMESEls principals donants a la campanya de Mitt Romney, l'aspirant republicà a la Casa Blanca, es trobaran aquest cap de setmana a Deer Valley, un luxós complex de muntanya prop de Salt Lake City, a Utah.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A aquest acte exclusiu hi estan convidades 700 persones, les que han donat més de 50.000 dòlars o n'han ajudat a recaptar més de 250.000 per a Romney. Totes tindran accés directe aquests dies al futur presidenciable i a altres figures claus del partit republicà com ara Karl Rove, Condoleezza Rice, Jeb Bush i John McCain, amb qui podran xerrar tranquil·lament.

Romney, que s'ha imposat en el llarg procés de primàries, ha aconseguit el que molts veien com a impossible: un frec a frec amb els demòcrates en el volum de fons aconseguits per a la campanya tenint en compte que Obama va fulminar tots els rècords de recaptació ara fa quatre anys.

Per incentivar les donacions, el candidat republicà té com a costum convidar els donants més generosos a casa seva a New Hampshire, on els fa tastar les galetes que fa la seva dona, Ann. Passa hores i hores en trobades cara a cara amb els candidats a tot el país, de Cincinnati a Los Angeles, i fa seminaris de qüestions que fan vibrar els seus simpatitzants com ara Israel, l'educació i l'energia.

Els republicans guanyen

El resultat: una pluja de donacions copioses per als republicans que han permès superar les aportacions fetes a la campanya d'Obama al maig, una fita simbòlica i psicològica que ha encès totes les alarmes a les files demòcrates.

Segons els números coneguts dijous, Romney -gràcies als grans donants- ha aconseguit 78 milions de dòlars aquest maig, mentre que la campanya d'Obama va recaptar-ne menys, 60 milions.

Ara es veu que Mitt Romney és un recaptador de pura raça. Després de treballar durant anys com a executiu de comptes, de parlar als rics de la necessitat de posar a treballar les seves fortunes, ho té fàcil per convèncer els empresaris d'invertir en la seva visió d'una Casa Blanca proempresarial i antiimpostos. "És boníssim en això", diu Woody Johnson, propietari de l'empresa New York Jets i un dels seus primers donants.

Obama, com va demostrar en l'última campanya, també és un hàbil recaptador de fons. El seu equip va ser pioner -i encara domina a la perfecció- la captació de petites donacions a través d'internet.

El president nord-americà ha fet servir, a més, els fils del poder a favor seu convidant alguns dels seus donants a sopars d'estat o donant-los càrrecs de conseller. Però Obama, diuen els experts, és víctima d'un excés de prudència amb els donants que volen favors a canvi dels seus diners i fins i tot alguns s'han arribat a queixar que no s'han sentit prou agraïts.

stats