G-8
Internacional 27/05/2011

Rússia se suma als aliats a la cimera del G-8 i demana també que Gaddafi deixi el poder a Líbia

Rússia ha fet un pas endavant en el conflicte a Líbia i a la cimera del G-8 s'ha sumat als països aliats contra Gaddafi a la petició que l'actual president deixi el poder en aquest país

Marc Vidal
1 min
Medvédev a la roda de premsa que ha fet al G-8

Deauville / Enviat EspecialPer primer cop des que va començar l'aixecament a Líbia contra el règim de Muammar al-Gaddafi, Rússia ha reclamat a l'actual president libi que deixi el poder.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al comunicat final de la cimera del G-8 a Deauville, els vuit països que integren aquest club selecte reclament que Gaddafi "se'n vagi". "És una petició unànime, acceptada per tots vuit, també per Rússia", ha destacat el primer minsitre britànic, David Cameron.

El mateix president rus, Dmitri Medvédev, ho ha deixat clar després de la cimera: "La comunitat internacional ja no el considera el president de Líbia".

Medvédev ha acceptat un intent de mediació entre les dues parts, l'actual règim i els rebels que s'han fet forts a Bengasi. "Som els únics que mantenim línia directa amb representants dels dos bàndols i sempre hem apostat per la via de la pau que és el millor per Líbia i estem disposats a mediar en el conflcite", ha dit Medvédev.

El G-8 s'han compromès a destinar 40.000 milions de dòlars en ajuda als països àrabs que emprenguin el camí de la democràcia. Són ajudes directes i crèdits i també diners que vindran dels països del Golf. Els principals beneficiaris seran Tunísia i Egipte i els països de la regió que optin per la via de les reformes.

"Mai en tindríem prou", ha dit el primer ministre de Tunísia, Beji Caid Essebsi, "però tenim el compromís del G-8 d'ajudar-nos i anem pel bon camí", ha assegurat després de la cimera en la qual també ha pres part.

Beji Caid EssebsiBeji

stats